Konkurs internetowy Know America

Konkurs dla młodzieży ponadgimnazjalnej

Konkurs Know America organizowany jest każdego roku (obecnie już po raz czternasty) przez Fundację Wspomagania Wsi i Ośrodek Studiów Amerykańskich Uniwersytetu Warszawskiego we współpracy z Ambasadą Amerykańską w Polsce.

Cel, jaki stawiają sobie organizatorzy, to pogłębienie wiedzy polskiej młodzieży o Stanach Zjednoczonych oraz promowanie Internetu jako środka komunikacji i narzędzia do poszukiwania informacji.

Konkurs składa się z trzech etapów. W pierwszym uczniowie, po zarejestrowaniu się na stronie konkursu, „internetowo” odpowiadają na 40 pytań w języku polskim i 40 pytań po angielsku. Pytania mają formę testu wielokrotnego wyboru, obejmującego takie dziedziny jak kultura, popkultura, historia, amerykański system polityczny, bieżąca sytuacja społeczno-gospodarcza, stosunki polsko-amerykańskie, system edukacji, geografia, „słynne cytaty”, sport. Liczbę prawidłowych odpowiedzi liczy komputer. 60 uczestników pierwszego etapu, którzy uzyskają najwięcej punktów, zakwalifikuje się do drugiego etapu, który będzie polegał na napisaniu eseju (po polsku), na jeden z 15 tematów. Szczegółowe informacje dotyczące wymagań w tej części zostaną przedstawione na stronie konkursu w momencie opublikowania tematów prac pisemnych. 15 autorów najlepszych esejów przejdzie do trzeciego etapu. Odbędzie się on w Warszawie i będzie składał się z części pisemnej (testu) i części ustnej w języku angielskim. Tematy – zagadnienia do rozmowy zostaną opublikowane w połowie stycznia.

Pytania konkursowe i tematy esejów układają wykładowcy Ośrodka Studiów Amerykańskich, dyplomaci amerykańscy pracujący w Warszawie oraz członkowie Stowarzyszenia Euro-Atlantyckiego.

Konkurs, w tej edycji trwający do kwietnia 2017 r., to dla uczniów nie lada wyzwanie, ale wysiłek się opłaca. Laureaci Know America mają szansę na miesięczny wyjazd edukacyjny do Stanów Zjednoczonych.

Do wygrania są też m.in. studia I stopnia w Ośrodku Studiów Amerykańskich Uniwersytetu Warszawskiego, staż w Amerykańskiej Izbie Handlowej w Warszawie (stażysta dostanie też wsparcie w wysokości 1500 zł na dofinansowanie kosztów utrzymania w Warszawie) oraz pełen wrażeń, trzydniowy pobyt w Warszawie dla trzydziestki finalistów konkursu. W programie m.in. spotkanie z dyplomatami amerykańskimi pracującymi w Warszawie, zabawa związana z tematyką konkursu, wizyta w szkole amerykańskiej i rozrywki kulturalne.

Więcej informacji na temat konkursu Know America znajduje się pod adresem: www.knowamerica.pl.