Co będzie się działo?

Jędrek Godlewski, 5 listopada 2018 (13:19)

Co będzie się działo?

• Spotkanie zapoznawcze w Warszawie (14 – 16 czerwca 2019 r.):

W jego trakcie będziemy chcieli poznać Wasze doświadczenia z podejmowanej dotąd aktywności społecznej oraz poznać Wasze pomysły na działania. To pomoże nam, czyli Wam oraz organizatorom projektu, zaplanować program październikowego warsztatu. Wspólnie zdecydujemy, na czym bardziej skupimy się w trakcie warsztatu w Smardzewicach, np. na kwestii promowania działań czy zawierania partnerstw.

W wyłowieniu Waszych doświadczeń z pracy społecznej i wyzwań w Waszej okolicy pomogą nam doświadczeni moderatorzy, którzy poprowadzą spotkania. Chcemy dowiedzieć się, dlaczego działacie, z jakimi barierami się stykacie oraz co pomogłoby Wam działać sprawniej. Uzyskane od Was informacje wykorzystamy do zaplanowania programu spotkania głównego, które odbędzie się w Smardzewicach nad Zalewem Sulejowskim (Hotel Centrum Molo).

W trakcie tego spotkania również pokażemy Wam, jak przeprowadzić diagnozę potrzeb mieszkańców. Zrobimy to, ponieważ przed przyjazdem do Smardzewic poprosimy Was o zbadanie, czym żyje Wasza miejscowość lub gmina, co jej mieszkańcy chcieliby rozwinąć lub jakie problemy rozwiązać. Dzięki temu będziecie mogli dokładnie określić cel Waszego projektu.

• Warsztat z komunikacji z otoczeniem i planowania projektów w Smardzewicach nad Zalewem Sulejowskim (11 – 14 października 2019 r.):

W trakcie czterech dni wysłuchamy wniosków z diagnoz Waszych miejscowości, będziemy dyskutować o tym, jak mówić, żeby być słyszanym szczególnie przez lokalny samorząd oraz zastanowimy się, jak określić cele działań, które w ramach PolaDziałania zrealizujecie wiosną przyszłego roku. Będzie też czas na integrację i zabawę!

Po tym spotkaniu przyjdzie czas na zaplanowanie projektów. Wiemy, że przez trzy dni nie nauczycie się wszystkiego, dlatego po warsztacie będziecie mogli korzystać z naszej pomocy. Do Waszej dyspozycji jest nasz czteroosobowy zespół. Każda grupa projektowa będzie mogła konsultować swoje działanie z mentorem, który zostanie do niej przypisany. Na co dokładnie możesz liczyć z naszej strony? Magda Wam wyjaśni 🙂

• Warsztat z realizacji projektów w Warszawie (29 lutego – 1 marca 2020 r.)

Ponownie w Warszawie spotkamy się, żeby omówić plany Waszych działań i doszlifować szczegóły. Tak samo jak pracownicy organizacji społecznych, przygotujecie wnioski o dofinansowanie, w których szczegółowo opiszecie Wasz projekt oraz przedstawicie jego budżet. To na nich będziemy pracować, więc poprosimy Was o przygotowanie wniosków przed przyjazdem. W trakcie spotkania porozmawiamy także o tym, czego możecie spodziewać się w trakcie realizacji projektów i jak uniknąć problemów oraz jak przeprowadzić ewaluację projektu.

Po tym spotkaniu będziecie mieli czas na realizację Waszych działań.

• Spotkanie podsumowujące w Warszawie (czerwiec 2020 r.)

Minie rok od naszego pierwszego spotkania. W tym czasie zaplanujecie i przeprowadzicie projekt. To będzie dobra okazja, żeby merytorycznie podsumować Waszą pracę i efekty Waszego działania. To będzie również świetna okazja, żeby uczcić koniec projektu! O szczegółach poinformujemy w lutym 2020 r.

• Wsparcie mentorskie i finansowe Twojego projektu:

Nie tylko będziecie mogli korzystać z naszego wsparcia na każdym etapie planowania i realizacji projektu. Także dofinansujemy Wasze działania kwotą do 1000 zł na projekt.