Co będzie się działo?

Jędrek Godlewski, 5 listopada 2018 (13:19)

Co będzie się działo?

Cykl drugiej edycji programu Pole Działania trwa od października 2020 r. do czerwca 2021 r. i składa się z czterech spotkań oraz kilku zadań, które wykonacie między spotkaniami. Cykl programu dobrze podsumowuje poniższa grafika.

Uwaga! Chociaż uważamy, że największą wartość edukacyjną i poznawczą mają spotkania twarzą w twarz i na tych najbardziej nam zależy, to niewykluczone, że z powodu wciąż trwającej epidemii wirusa SARS-CoV-2 w Polsce część lub wszystkie spotkania przeniesiemy do internetu. Wtedy odbędą się w nieco zmienionej formie, tak żebyście otrzymali tę samą dawkę wiedzy, ale w przystępny sposób. Ponieważ sytuacja epidemiczna wciąż jest niepewna, decyzję o przeprowadzeniu warsztatów online podejmiemy, gdy wyraźnie i gwałtownie zacznie wzrastać liczba zakażeń lub wprowadzone zostaną obostrzenia.

SPOTKANIE PIERWSZE: INTEGRACJA I WSTĘP DO PROGRAMU

Porozmawiamy o Waszych doświadczeniach z działań społecznych – co daje satysfakcję, co rodzi frustrację – oraz o tym, dlaczego angażujecie się społecznie. Omówimy też cykl życia zespołu projektowego, role w grupie oraz podstawy komunikacji werbalnej i niewerbalnej.

Pokażemy Wam, jak stworzyć portfolio, czyli spis umiejętności, które nabyliście w trakcie programu i którymi będziecie mogli pochwalić się w przyszłości, np. przed pracodawcą. To będzie też okazja do poznania mentorów, czyli doradców z Fundacji Wspomagania Wsi, z którymi będziecie pracować na późniejszym etapie programu.

W trakcie tego spotkania również pokażemy Wam, jak przeprowadzić mini-diagnozę społeczną mieszkańców, czyli proste badanie, które pomoże Wam ustalić, jakie są potrzeby mieszkańców waszej miejscowości. Zrobimy to, ponieważ przed przyjazdem na drugie spotkanie poprosimy Was o zbadanie, czym żyje Wasza miejscowość lub gmina, co jej mieszkańcy chcieliby rozwinąć lub jakie problemy rozwiązać. Dzięki badaniu będziecie mogli dokładnie określić cel Waszego projektu.

SPOTKANIE DRUGIE: podstawy pracy projektowej i działania młodzieżowe

W trakcie spotkania wysłuchamy wniosków z diagnoz Waszych miejscowości, będziemy dyskutować o tym, jakie działania można prowadzić na wsi oraz jak określić ich cele i je zaplanować. Spotkacie się też z młodzieżowymi aktywistami, którzy podzielą się z Wami doświadczeniem w realizacji projektów, żeby zainspirować się do działania.

Po tym spotkaniu przyjdzie czas na zaplanowanie projektów. Wiemy, że przez kilka dni nie nauczycie się wszystkiego, dlatego po warsztacie będziecie mogli korzystać z naszej pomocy. Do Waszej dyspozycji jest nasz czteroosobowy zespół. Każda grupa projektowa będzie mogła konsultować swoje działanie z mentorem, którego sobie wybierze.

SPOTKANIE TRZECIE: DOPRACOWANIE PROJEKTÓW, WYZWANIA W REALIZACJI DZIAŁAŃ,  ZDOBYWANIE SOJUSZNIKÓW I ŚRODKÓW NA DZIAŁANIA

Spotkamy się, żeby omówić plany Waszych działań i doszlifować szczegóły. Przygotujecie szczegółowy plan projektu, w którym szczegółowo opiszecie Wasz pomysł na działanie oraz przedstawicie jego budżet. To na Waszych spisanych planach będziemy pracować, więc poprosimy Was o przygotowanie szczegółów przed przyjazdem.

W trakcie spotkania porozmawiamy także o tym, czego możecie spodziewać się w trakcie realizacji projektów, jak uniknąć problemów, jak zdobyć sojuszników i finansowanie oraz jak przeprowadzić ewaluację projektu.

Po tym spotkaniu będziecie mieli czas na realizację Waszych działań.

SPOTKANIE CZWARTE: podsumowanie waszych projektów, podsumowanie programu i świętowanie

Minie prawie rok od naszego pierwszego spotkania. Do tego czasu zaplanujecie i przeprowadzicie projekty. To będzie moment, żeby zaprezentować efekty Waszych działań oraz podsumować je. Będzie to również świetna okazja, żeby uczcić koniec programu!

WSPARCIE MENTORSKIE I FINANSOWE

Nasz zespół składa się z czterech mentorów i mentorek pracujących w Fundacji Wspomagania Wsi oraz współpracującego z nami trenera. Będziecie mogli korzystać z naszego wsparcia na każdym etapie planowania i realizacji projektu. Między zajęciami zorganizujemy też kilka krótkich spotkań online – żeby podzielić się postępami w projekcie, podyskutować o filmie, który razem obejrzymy lub porozmawiać na inne ciekawe tematy.

W ramach programu dofinansujemy Wasze działania kwotą do 1000 zł na projekt. Osobom, które odbędą warsztaty i zrealizują działanie, zapewnimy też finansowe wsparcie ich indywidualnego rozwoju jednorazową dotacją do 1000 zł. Tę kwotę będzie można przeznaczyć np. na udział w konferencji lub szkoleniu, które pomogą Wam skuteczniej angażować się społecznie. O szczegółach opowiemy w trakcie warsztatu.