„Gmina musi konsultować z mieszkańcami pomysły”. Nowy MPZP w Grzegorzewie

Jędrek Godlewski, 18 grudnia 2020 (14:43)
W miejscowości Bylica (gmina Grzegorzew, woj. wielkopolskie) urząd gminy odkupił działkę przylegającą do remizy OSP. Pusty obszar ma być zagospodarowany z uwzględnieniem potrzeb mieszkańców. Te natomiast najlepiej poznać realizując w gminie konsultacje społeczne dokumentów planistycznych. Zdaniem pani Danuty Gębki, urzędniczki z Grzegorzewa, rozmowa z mieszkańcami, to jedyny sposób na budowanie wspólnej przestrzeni.

Gmina Grzegorzew jest jednym z samorządów, które współpracują z Fundacją Wspomagania Wsi w ramach projektu „Nasza Przestrzeń. Konsultacje dokumentów planistycznych na wsi i w małych miastach”. Celem naszej inicjatywy jest wspieranie urzędów gmin i miast w przeprowadzaniu dobrych konsultacji społecznych. Ciekawi Was, jak proces ten wygląda z perspektywy urzędniczki gminnej? Jesteś urzędnikiem/urzędniczką i chcesz dowiedzieć się, jak zorganizować konsultacje? Zapraszamy do obejrzenia filmu!