Fot. Grażyna Cetnarowska

Gra „Samoorganizujmy się!” w Bieczu i Korczynie (woj. małopolskie)

Piotr Włodarczyk, 20 grudnia 2018 (18:14)
Gry "Samoorganizujmy się" trafiły do Szkoły Podstawowej nr 2 Bieczu oraz Zespołu Szkolno Przedszkolnego w Korczynie. Zostały wykorzystane w obu szkołach podczas lekcji edukacji globalnej.

Fot. Grażyna Cetnarowska

– Uczniowie byli zaskoczeni, że z lokalnych działań w małych wioskach, z pomysłów rodzących się w klubach gospodyń wiejskich (taki klub działa przy ZSP w Korczynie) wyrosły olbrzymie przedsiębiorstwa. To dla uczniów doskonały przykład zachęcający do działania np. w samorządzie klasowym lub samorządzie szkolnym. To też doskonały przykład na edukację globalną, która mówi „działaj lokalnie, myśl globalnie” – relacjonuje Grażyna Cetnarowska, która prowadziła zajęcia.

Gra „SamoorganizujMY się”

Gra „SamoorganizujMY się” opowiada o rozwoju polskiej spółdzielczości w XIX i XX wieku. Gra przeznaczona jest przede wszystkim dla młodzieży w wieku 12-18 lat. Każdy z graczy może wcielić się w niej w rolę kierownika jednej z historycznych spółdzielni. Autorzy zadbali o odwzorowanie realiów epoki – na kartach znajduje się blisko 150 zdjęć i opisów historycznych postaci, wydarzeń oraz instytucji. Jeden komplet przeznaczony jest dla od 2 do 7 osób. Sama rozgrywka zajmuje około 45 minut.