Fot. NSP w Bzinicy Starej

Gra „Samoorganizujmy się!” w Bzinicy Starej (woj. opolskie)

Piotr Włodarczyk, 20 grudnia 2018 (18:40)
Egzemplarze gry "Samoorganizujmy się!" trafiły w Niepublicznej Szkoły Podstawowej w Bzinicy Starej.

– W spotkaniu brali udział uczniowie klas V-VIII. Wybrano po 4 przedstawicieli klas, reszta uczniów brała również czynny udział. Każdy z graczy mógł wcielić się w rolę kierownika jednej z historycznych spółdzielni. Karty etapów oraz ich fazy bardzo zaciekawiły graczy, dlatego w/w gra zostanie udostępniona w bibliotece dla uczniów (czas wolny, świetlica, ferie). Na pewno dzieci zagrają w tę grę jeszcze nie raz – opisuje rozgrywki Jolanta Kopyto z Niepublicznej Szkoły Podstawowej w Bzinicy Starej.

Gra „SamoorganizujMY się”

Gra „SamoorganizujMY się” opowiada o rozwoju polskiej spółdzielczości w XIX i XX wieku. Gra przeznaczona jest przede wszystkim dla młodzieży w wieku 12-18 lat. Każdy z graczy może wcielić się w niej w rolę kierownika jednej z historycznych spółdzielni. Autorzy zadbali o odwzorowanie realiów epoki – na kartach znajduje się blisko 150 zdjęć i opisów historycznych postaci, wydarzeń oraz instytucji. Jeden komplet przeznaczony jest dla od 2 do 7 osób. Sama rozgrywka zajmuje około 45 minut.