Maróz 2017. Warsztaty i wykłady [RELACJA]

Jędrek Godlewski, 19 maja 2017 (19:09)
Cztery spotkania warsztatowe i dwa wykłady. Dla uczestników 16. Spotkania w Marózie drugi dzień był bardzo pracowity.

Piątek upłynął pod znakiem intensywnych spotkań z ekspertami z zakresu prawa, urbanistyki oraz praw obywatelskich. Tematem dzisiejszych rozmów był wpływ mieszkańców gmin na decyzje władz dotyczące inwestycji i gospodarowania przestrzenią.

Jak zagospodarować przestrzeń?

Na jakość życia wpływ ma wiele czynników, np. działalność przedsiębiorstw w naszym najbliższym otoczeniu. Nie na każdą mieszkańcy gmin muszą się zgadzać. Kamila Warcaba i Łukasz Rzeźniak, radcy prawni, rozmawiali z uczestnikami o tym, jakie środki prawne mogą wykorzystać, gdy w gminie rozpoczynają się niechciane inwestycje.

Mieszkańcy mają nie tylko wpływ na to, jakie firmy będą działać w ich okolicy. Mogą oni także brać udział w konsultacjach miejscowych planów zagospodarowania przestrzennego, o czym mówili Natalia Pawlik, urbanistka, Dorota Bregin i Magdalena Chustecka, trenerki partycypacji, oraz Krystian Połomski z Fundacji Wspomagania Wsi w ramach warsztatów „Nasza Przestrzeń”. Eksperci podpowiedzieli jak skutecznie zaangażować lokalną społeczność, komunikować się z samorządem i ocenić skutki zmian w planach przestrzennych, żeby budować dobre sąsiedztwo.

Komunikacja jest ważna

Mieszkańcy gmin mają prawo i możliwości, żeby zabierać głos we wspólnych sprawach gminy. W trakcie warsztatów „Poczuj swój wpływ” Szymon Osowski oraz Bartosz Wilk z Sieci Obywatelskiej Watchdog Polska mówili, jak organizować się i ubiegać o uwagę wójta i radnych oraz jakie instrumenty prawne stosować, żeby mieć wpływ na swoje najbliższe otoczenie.

Komunikacja mieszkańców gminy z jej władzami jest równie ważna, co obieg informacji wśród samych mieszkańców. Temu zagadnieniu swoje spotkanie poświęciły Anna Chęć, wieloletnia organizatorka performance’ów i dziwnych wydarzeń, oraz Martyna Bójko z Sieci Obywatelskiej Watchdog Polska. Warsztaty „Nie ma mobilizacji bez informacji” przybliżyły uczestnikom jakie sposoby informowania na wsi są najbardziej skuteczne i na co zwracać uwagę, żeby w gminie działo się dobrze.

Szerszy punkt widzenia

Szerzej na temat tego, czym jest dobro wspólne, jak należy je rozumieć i jaką rolę w dbaniu o nie odgrywa obywatel mówiła Justyna Duriasz-Bułhak z Fundacji Wspomagania Wsi w trakcie wykładu „Nasza gmina – nasze dobro wspólne”.

Dla tych, którzy z planowaniem przestrzennym zetknęli się po raz pierwszy Jacek Pietrusiak z Fundacji Wspomagania Wsi, Natalia Pawlik, urbanistka, oraz Marek Klara, wójt Gminy Miejsce Piastowe przygotowali wykład „Nasza Przestrzeń”.