Maróz 2018. Działanie w teorii, działanie w praktyce

Jędrek Godlewski, 18 maja 2018 (20:13)
Wywieranie wpływu na samorząd przez obywateli, zmiany w prawie wyborczym, mierzenie się ze stereotypami dotyczącymi organizacji społecznych, czy umiejętność mówienia o pracy społecznika. To jedne z wielu tematów, które zostały poruszone drugiego dnia XVII Spotkania w Marózie. Za nami cztery sesje zajęć warsztatowych, trzy wykłady, sesja gry strategicznej i otwarte spotkanie dla wiejskich aktywistów. Działo się.

Poranki w Marózie zwykle są intensywne. Podobnie było w tym roku, gdy drugiego dnia Spotkania po śniadaniu ruszyły zapisy na warsztaty. Do wyboru zajęcia z komunikacji, partycypacji obywatelskiej, sposobów utrwalania historii lokalnej oraz gra strategiczna. W tym samym czasie odbyły się wykłady, które dały możliwość poszerzenia tematów poruszanych na warsztatach.

Aby dobrze o nas mówili

Jednym  z ważniejszych wątków tegorocznego Spotkania w Marózie jest budowanie wizerunku organizacji społecznych. Kto chciał zgłębić wiedzę na ten temat z pewnością powinien udać się na wykład Doroty Setniewskiej, redaktorki portalu ngo.pl, “Pokażmy się! Wspólnie opowiedzmy o tym, ile dobrego robią organizacje społeczne w Polsce”. Zdaniem dziennikarki trzeci sektor cieszy się coraz większym zaufaniem opinii publicznej. Dzieje się tak, chociaż temat finansowania NGO-sów i wydawania przez nie pieniędzy wciąż zdominowany jest przez mity i stereotypy. W odpowiedzi m.in. na ten problem portal ngo.pl opracowuje projekt, który ma na celu nagłaśnianie osiągnięć dziesiątek tysięcy organizacji w Polsce. W końcu nasz rodzimy trzeci sektor, jak zauważa Dorota Setniewska, to nie tylko WOŚP i Caritas.

Więcej o sposobach opowiadania o osiągnięciach stowarzyszenia czy fundacji można było usłyszeć na warsztacie „Aby dobrze o nas mówili”. Dwugodzinne zajęcia prowadzone przez doświadczonych trenerów i PR-owców – Damiana Hamerlę oraz Tomasza Dandy – były okazją, żeby na nowo pomyśleć o podejściu do autoprezentacji, występów publicznych, organizowania spotkań oraz, w końcu, kontaktów z mediami.

Gdy nie chcesz prosić, ale chcesz mieć wpływ

Zbliżają się wybory. To dobry moment, żeby porozmawiać o tym, jak obywatel może realnie wpływać na samorząd. Zdaniem Karola Mojkowskiego, współpracownika Fundacji im. Stefana Batorego, który poprowadził warsztat „Gdy nie chcesz prosić, ale chcesz mieć wpływ” można korzystać z wielu opcji prawnych. Kolejne dostępne będą niebawem. Po najbliższych wyborach samorządowych mieszkańcy gmin czy miast będą mieli pewność, że ich wniosek złożony w ramach obywatelskiej inicjatywy ustawodawczej, zostanie rozpatrzony przez radę, odpowiednio, gminy lub miasta.

Najbliższe wybory samorządowe to też zmieniające się procedury wyborcze, a w zasadzie nowy system wyborczy. Temu zagadnieniu poświęcony był wykład „Obywatele a samorząd” poprowadzony wspólnie przez samorządowców i ekspertów. Ich zdaniem zmieniona struktura komisji wyborczej oraz nowe uprawnienia wyborcy podczas głosowania, to tylko niektóre elementy, które stanowić będą wyzwanie dla przebiegu wyborów.

Wasze działania, Wasze sukcesy

Ostatnim elementem piątkowych zajęć w Marózie była, przeprowadzona po raz pierwszy, otwarta dyskusja uczestników o ich działaniach. Zaplanowana w formule „speed dating”, czyli szybkich randek, rozmowa skupiła przedstawicieli organizacji wokół takich tematów, jak kultura, sport, turystyka, integracja, sołectwa, historie lokalne, informowanie i gry. Każdy wątek dyskutowany był przy dedykowanym stole, do którego co dwadzieścia minut dosiadali się inni Marózowicze, żeby wymienić się doświadczeniami w określonych obszarach.

W sobotę uroczyście zakończymy XVII Spotkanie w Marózie. Już teraz zapraszamy na transmisję na żywo, która od 11:30 emitowana będzie na fanpage’u Fundacji Wspomagania Wsi.