Optymizm, wielkie serce, inspiracje. Jaki jest przepis na dobre działania z seniorami?

Jędrek Godlewski, 10 lutego 2021 (16:07)
Karolina Suska, dyrektorka Gminnej Biblioteki i Domu Kultury w Łaziskach, w rozmowie z Klarą Malecką podzieliła się swoim doświadczeniem z działania z seniorami i seniorkami. Co jej pomaga w aktywizacji seniorów? Optymizm, działanie z potrzeby serca i poszukiwanie inspiracji, ale to dopiero początek listy.

Karolina Suska opowiedziała, co z jej doświadczenia jest najistotniejsze w pracy z seniorami:

• Działanie „małymi krokami”: wyznaczanie małych celów i regularność, konsekwencja w ich realizacji. W miarę stały plan, ale też otwarcie na nowości. Ważne, by nie zamknąć się w jednym kontekście działania. Nie myślmy „to dla seniorów się nie nadaje”.
  • Współdecydowanie. Dla wszystkich – przestrzeń do wyrażania swojego zdania.
  • Tworzenie poczucia bycia grupą – wciąż jednak otwartą, zapraszającą nowe osoby.
  • Zapewnianie różnych emocji i różnych wrażeń.
  • Utrzymywanie kontaktu z ludźmi, również w czasie pandemii – żeby nie zwracać się do nich tylko wtedy, kiedy czegoś potrzebujemy.
  • Dla panów – zaangażowanie w konkretne działanie, ale też – zabawa.
  • Dbanie o relacje z ludźmi. Lubienie ludzi, z którymi się działa. Dziękowanie.
  • Oddawanie pola działania, podział zadań, współdecydowanie. Wszyscy muszą poczuć, że są potrzebni.
  • Stawianie na jakość, a nie na ilość – skoncentrujmy się na tych którzy są, a nie tych , których nie ma.
  • Działanie z ludźmi, nigdy samotnie.
  • Świętowanie sukcesów!
  • Wykorzystanie, pielęgnowanie i rozwijanie lokalnego kapitału. Docenienie swojej miejscowości.
  • Pieniądze nie są najważniejsze! Jeśli są potrzebne, warto sięgać po dotacje we współpracy z lokalnymi organizacjami. Warto też wykazać się konsekwencją w działaniu, by przekonać darczyńców.
  • Najważniejszy kapitał wnoszą ludzie – swoje zainteresowania, wiedzę, często też wkład fizyczny. Dzięki nim można zrobić wiele działań. Nie grantozie!
  • Nawiązywanie partnerstw między różnymi organizacjami i instytucjami
  • Łączenie spraw pożytecznych lub edukacyjnych z rozrywką
  • Spełnianie marzeń.

Tekst: Klara Malecka

Zapraszamy do obejrzenia spotkania – tam jest więcej inspiracji.