Od chłopskiej chałupy do domu współczesnego rolnika

Od ubogiej i ciasnej chaty z początku XX wieku po dzisiejsze domy rolników.

Dr Marian Magdziak, urodzony w 1930 roku architekt, emerytowany profesor nadzwyczajny Politechniki Łódzkiej przygotował publikację dotyczącą przemian w architekturze wiejskiego domostwa: od ubogiej i ciasnej chaty z początku XX wieku po dzisiejsze domy rolników.

Publikacja obejmuje okres po uwłaszczeniu chłopów, w którym mieszkańcy wsi samodzielnie mogli kształtować swoje środowisko zamieszkania według swojej woli i na miarę swojego statusu materialnego. Książka cytuje unikalne relacje, pamiętniki samych chłopów, jak i architektów. Obfituje w rysunki i szkice wiejskich domów, wykonane także przez samego autora.

Mieszkamy już w chałupie, nie można inaczej nazwać naszego mieszkania. Jest jakiś ciągle przeciekający dach. Gdy tylko pada deszcz, mieszkanie napełnia się wodą, wtedy w ruch idą wszelkie garnki, miednice, kotły i wszystkie inne naczynia, jakie mamy. Rodzinka nasza prawie co rok się powiększa. W dwu izbach, gdzie jest jeszcze ciotka i dziadek z babcią, jest nam niezmiernie ciasno. Pełno łóżek, jak w szpitalu, śpimy na stole i pod stołem. Pod stołem stoi łóżko, żeby mniej miejsca zajmowało…(Kocham życie na wsi. Pamiętnik nr 1710. Dziewczyna ur. w 1943 roku jako 11-ste dziecko. Od chłopa do rolnika – pamiętniki. Młode pokolenie wsi Polski Ludowej.  Ludowa Spółdzielnia Wydawnicza, Warszawa 1967.)

Zapraszamy do zapoznania się z publikacją [PDF]!

Errata do publikacji