Jak się robi dobry reportaż filmowy? Warsztaty dla uczestników konkursu Archiwum Wspomnień Jana Pawła II

Jędrek Godlewski, 7 marca 2018 (15:28)
Jak pracować z kamerą i światłem, przeprowadzać wywiady i tworzyć scenariusze filmowych reportaży uczyli się w sobotę podczas warsztatów członkowie 5 zespołów, które przeszły do II etapu konkursu dziennikarskiego dla młodzieży Archiwum Wspomnień Jana Pawła II.

Warsztaty poprowadzili doświadczony operator filmowy Mariusz Ćwik, dziennikarka związana z TVN24 Brygida Grysiak oraz autorka scenariuszy Katarzyna Bohatkiewicz. Nad wszystkim czuwał od kilkunastu lat pracujący w mediach ks. Kazimierz Sowa.

Młodzi adepci dziennikarstwa poznali różne techniki filmowania rozmówców i operowania światłem podczas nagrania, dowiedzieli się jak przygotować się do rozmowy i przeprowadzić wywiad z wybranym przez siebie bohaterem oraz jak na podstawie zebranych materiałów przygotować ciekawy scenariusz reportażu.

Konkurs Archiwum Wspomnień Jana Pawła II współorganizujemy we współpracy z Instytutem Papieża Jana Pawła II. Obecnie trwa już jego VIII edycja. W tym roku zadaniem uczestników jest przygotowanie 12-minutowego wywiadu, reportażu lub innej krótkiej formy dokumentalnej na temat osoby, która zainspirowana nauczaniem Jana Pawła II wcieliła w życie obecne w nim wartości. W I etapie zadaniem uczestników było opisanie swojego pomysłu na film. Na podstawie zgłoszeń jury wybrało uczestników II etapu, którzy po zakończeniu warsztatów przystąpią do realizacji prac konkursowych. Wynik konkursu zostaną ogłoszone 23 maja.

Tekst: Piotr Włodarczyk