„Udało nam się zrobić projekt w dwa dni!”. Druga edycja Civic UP! Academy

Jędrek Godlewski, 8 lipca 2019 (16:58)
Zakończyliśmy drugą edycję Civic UP! Academy, szkoły letniej dla młodych aktywistów, którą organizujemy wspólnie z Ambasadą Stanów Zjednoczonych w Warszawie oraz Centrum Edukacji Obywatelskiej. W tym roku postanowiliśmy postawić przed uczestnikami trudne zadanie. Przy naszym wsparciu młodzi społecznicy z całej Polski przebadali potrzeby mieszkańców warszawskiej dzielnicy Wilanów, a następnie zaplanowali i zorganizowali dla nich piknik społeczny.

Druga edycja Civic UP! Academy odbyła się w Warszawie w dniach 23.06. – 02.07.2019 r. Tym razem gościliśmy 24 nastolatków, wśród których wszyscy mogli pochwalić się imponującym doświadczeniem w działalności społecznej. Pojawili się przedstawiciele samorządów uczniowskich, młodzieżowych rad miejskich i gminnych, członkinie strajku klimatycznego czy uczestniczki programów dla młodzieży organizowanych przez Ambasadę USA.

O współpracy Polski i USA

Celem szkoły letniej jest nie tylko szkolenie przyszłych liderów lokalnych, ale też zaznajamianie młodych osób z kulturą amerykańską. Już w dniu przyjazdu w ramach rozgrywki gry miejskiej, uczestnicy ruszyli na ulice Warszawy tropem miejsc, które przypominają o ponad 100 latach relacji dyplomatycznych Polski i USA. Zdaniem uczestników był to też świetny sposób na integrację grupy, która, podzielona na mniejsze zespoły, musiała współpracować, żeby odnaleźć kolejne punkty kontrolne i rozwikłać czekające tam na nich zagadki.

Uczestnicy CUA 2019 na pierwszym punkcie kontrolnym w trakcie gry miejskiej

Następny dzień spędziliśmy w American School of Warsaw, szkole amerykańskiej, która w różnych lokalizacjach funkcjonuje w Warszawie od lat 50. XX wieku. Po krótkim, oficjalnym rozpoczęciu akademii grupę przejął Josh Skjold, nauczyciel w ASW, którego specjalnością jest współczesna polityka międzynarodowa. Uczestnicy mieli okazję przyjrzeć się, jak wybrane prawa człowieka funkcjonują w systemach politycznych Polski i USA. Następnie nakręcili krótkie spoty filmowe na temat wybranych zagadnień dot. praw człowieka, żeby później obejrzeć je i porozmawiać o nich na forum grupy.

Omawianie spotów filmowych

Dzień zakończył się treningiem i meczem softballu oraz amerykańską kolacją, na której Scott Whitmore, zastępca Attache ds. Kultury w Ambasadzie USA w Polsce, podał swoje słynne burgery. Zjawił się też Dan Hastings, Attache ds. Kultury i inni pracownicy ambasady.

Trening softballu
Uczestnicy w trakcie BBQ przygotowanego przez Scotta Whitmore’a

W trakcie Akademii uczestnicy mieli też okazję poznać Audrey i Marisę, młode aktywistki z San Antonio w Teksasie, które są zaangażowane m.in. w lokalne rady młodzieżowe i oddolne ruchy uczniowskie. Amerykanki, oprócz dzielenia się doświadczeniami z polskimi kolegami i koleżankami, zastanawiały się też wspólnie z uczestnikami, w czym ich działalność jest podobna do polskiej, a gdzie widać różnice wynikające z odrębności kulturowej czy lokalnej specyfiki.

Od lewej: Marisa i Audrey

Czego chcą mieszkańcy?

Gdy w grupie przełamano już pierwsze lody, rozpoczęliśmy pracę nad przygotowaniem finałowego zadania – autorskiego działania uczestników, które zostało zrealizowane w czasie szkoły letniej. W tym celu wykorzystaliśmy metodę design thinking, która polega na tworzeniu innowacyjnych rozwiązań w oparciu o głębokie zrozumienie problemów i potrzeb użytkowników (więcej przeczytacie np. tu: http://designthinking.pl/co-to-jest-design-thinking/). Za tę część Akademii odpowiadali Ola Saczuk i Michał Szeląg z Fundacji Szkoła z Klasą.

Po wstępie do pracy tą metodą przeszliśmy do rozmowy o potrzebach mieszkańców tzw. Miasteczka Wilanów, czyli jednej z części stołecznej dzielnicy Wilanów. Rozpoczęliśmy od wyobrażeń uczestników o Miasteczku i potrzebach jego mieszkańców. W tym zadaniu bardzo pomógł spacer badawczy, którzy poprowadzili dzielnicowi radni oraz członkowie Stowarzyszenia Mieszkańców Miasteczka Wilanów.

Spacer po Wilanowie w towarzystwie radnych i lokalnych działaczy (na pierwszym planie od lewej)

Następnie uczestnicy podzielili się na grupy zadaniowe i ruszyli w teren, żeby zebrać jak najwięcej informacji o lokalnych wyzwaniach społecznych i zestawić je z własnymi wyobrażeniami o dzielnicy i jej mieszkańcach. W tym celu spotkali się z przedstawicielami wilanowskich instytucji, jak Centrum Kultury Wilanów, Centrum Sportu Wilanów czy biblioteka publiczna. Rozmawiali też z mieszkańcami twarzą w twarz lub zbierali ich opinie na internetowych forach. Na tę część uczestnicy przeznaczyli dwa dni.

Para uczestników rozmawia z mieszkanką Wilanowa
Uczestnicy na spotkaniu w Centrum Kultury Wilanów

Co dla nich przygotujemy?

Kolejnym krokiem była analiza zebranych danych. Każda z grup na forum przedstawiła informacje, do których dotarła. Następnie wspólnie zbudowano charakterystykę mieszkańca Wilanowa, dla którego zaprojektowane będzie działanie.

Analiza zebranych danych

Tak narodził się pomysł pikniku społecznego, który odbył się 30.06.2019 r. w przestrzeni zielonej należącej do dzielnicy Wilanów (tzw. Plaży Wilanów) oraz w pomieszczeniach Urzędu Dzielnicy Wilanów. Kolejne dni upłynęły na przygotowaniach do pikniku.

Wielki finał

Uczestnicy podzielili się na grupy. Każda z nich przygotowała swoją strefę aktywności. Piknik dzielił się zatem na części poświęcone ekologii, kulturze Stanów Zjednoczonych, rozmowom z mieszkańcami, sportom i zabawie z dziećmi. W niedzielne popołudnie żar lał się z nieba. Uczestnicy zadbali jednak o takie detale jak kurtyny wodne, miski z wodą dla zwierząt, a nawet namioty dla każdego ze stoisk. Chociaż przez piknik nie przewinęły się tłumy, młodzież zgodnie przyznała, że najważniejszy był proces projektowy – od diagnozy do realizacji działania. „Udało nam się zaplanować i zorganizować piknik w nieco ponad dwa dni! Pomyślcie tylko, jaki mógłby być efekt, gdybyśmy na projekt poświęcili tydzień, a jaki gdyby było to dwa tygodnie albo miesiąc?” – mówiła Paulina Pietrzykowska na podsumowaniu projektu.

Zabawa integracyjna z mieszkańcami Wilanowa
Stoisko piknikowe poświęcone kulturze USA
Strefa sportu i tańca
Strefa zabaw z dziećmi
Strefa sportów i tańca

Na tym też zależało organizatorom Civic UP! Academy. Celem Akademii było świadome i uważne przejście z uczestnikami przez całą ścieżkę projektową. Trenerzy omówili z grupą wszystkie elementy przygotowania i realizacji pikniku skupiając się zarówno na tym co się udało i co wymaga poprawy.

Pożegnanie w Ambasadzie USA

Podobnie jak rok temu uczestnicy szkoły letniej zostali zaproszeni na uroczyste wręczenie dyplomów i pożegnalne spotkanie z amerykańskimi dyplomatami, które odbyło się w siedzibie ambasady USA w Warszawie. Podczas ceremonii zakończenia głos zabrał Zastępca Szefa Misji Bix Aliu, który podkreślił, jak ważne jest dzielenie się zdobytym doświadczeniem i umiejętnościami z innymi rówieśnikami.

Uczestnicy i amerykańscy dyplomaci w trakcie pożegnalnego spotkania w ambasadzie

Zapraszamy do śledzenia naszych stron, gdzie poinformujemy o kolejnej edycji Civic UP! Academy.

Fundacja Wspomagania Wsi: http://knowamerica.pl/civic-up-academy

Centrum Edukacji Obywatelskiej: https://ceo.org.pl/