Wypłaciliśmy ponad 3 tys. mikropożyczek dla woj. podkarpackiego!

Jędrek Godlewski, 20 stycznia 2020 (15:16)
W grudniu 2019 r. Fundacja Wspomagania Wsi zakończyła dystrybucję pożyczek dla mikroprzedsiębiorców prowadzoną w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Podkarpackiego. Przez 9 lat podkarpackie firmy mogły się ubiegać o wsparcie finansowe ze środków unijnych (będących w dyspozycji województwa  podkarpackiego), budżetu państwa oraz Fundacji.  Był to nasz najdłuższy program finansowany głównie ze środków zewnętrznych. Obecnie program pożyczkowy finansowany jest z naszych środków.

Program realizowany był na podstawie dwóch umów (PWP1 i PWP2) podpisanych z Urzędem Marszałkowskim Podkarpacia. Przez 9 lat ośmiu współpracujących z nami doradców pożyczkowych: Stanisław Garbaszewski z Sanoka, Mariusz Grygiel  z Nawsie Brzosteckich, Janusz Jakubowski z Lipnika, Ewelina Łuc i Renata Schmidt z Jarosławia, Robert Skwara i Paweł Skwara z Leżajska i  Krzysztof Stańko z Sieniawy pomagali lokalnym przedsiębiorcom w otrzymaniu pożyczek na bardzo korzystnych warunkach, za co im bardzo dziękujemy.

W obu programach mieliśmy do dyspozycji  łącznie ok 21,8 mln zł .

W trakcie realizacji programu wypłaciliśmy 3 238 mikropożyczek na kwotę ponad 78,6 mln zł , co oznacza, że dokonaliśmy prawie 4 krotnego obrotu kapitałem pożyczkowym. Pożyczki nasze sfinansowały  637 przedsięwzięć klasyfikowanych jako nowe tzn. działających na rynku nie dłużej niż 1 rok  i pozwoliły na utworzenie 2 190 nowych miejsc pracy. Wśród pożyczkobiorców dominowali mężczyźni 67%, kobiety stanowiły 33%.  W ciągu ostatnich 5 lat nastąpił wyraźny spadek (o 4%) zainteresowania kobiet pożyczkami. Połowa pożyczkobiorców, 1 665, po raz pierwszy skorzystała z pożyczki na finansowanie swojej działalności gospodarczej. Ale byli też tacy którzy korzystali po raz drugi – 508 przedsiębiorców,  trzeci -153, czwarty -27, a nawet piąty – 3 przedsiębiorców. Pożyczki finansowały różne przedsięwzięcia, od  mobilnego zakładu fryzjerskiego , handlu obwoźnego po stacje diagnostyczne dla samochodów, serwis awionetek, usługi transportowe czy budowlane, a nawet eksport żywności i towarów do USA. Wypłacone pożyczki będą spłacane przez przedsiębiorców do 2023 roku.

Cześć z naszych pożyczkobiorców została uwieczniona w Galerii Pożyczkobiorców. Zapraszamy.

Dziękujemy wszystkim koleżankom i kolegom z Fundacji, oraz doradcom pożyczkowym za współpracę. Natomiast  przedsiębiorców z województwa podkarpackiego zapraszamy do kontaktu z reprezentującymi nas doradcami pożyczkowymi i korzystania z aktualnej oferty pożyczkowej Fundacji Wspomagania Wsi.  Obecnie program pożyczkowy finansowany jest z naszych środków.

PODSUMOWANIE PROGRAMU POŻYCZKOWEGO W WOJ. PODKARPACKIM 2011 – 2019 r.

Kapitał ze środków RPO WP (w zł)  19 668 408
Wkład własny Fundacji (w zł)  2 155 210
Łączny kapitał w obrocie (w zł)  21 823 618
Wartość udzielonych pożyczek (w zł)  78 600 000