Cykl wykładów na Wszechnicy

Jędrek Godlewski, 25 stycznia 2023 (15:26)
Powstanie styczniowe dla rosyjskiego imperium było ogromnym zagrożeniem. Podał, że carska Rosja powołała pod broń ponad 1 mln żołnierzy, którzy mieli za zadanie zdławić polski zryw niepodległościowy - mówi prof. Jerzy Borejsza. Z okazji 160 rocznicy wybuchu powstania styczniowego przypominamy najciekawsze wykłady dotyczące jednego z najważniejszych polskich zrywów niepodległościowych.

Bić się czy nie bić? Powstanie styczniowe i nie tylko

Debata z udziałem profesora Jerzego Borejszy, profesora Andrzeja Szwarca, Tomasza Łubieńskiego i profesora Dariusza Stoli zorganizowana w ramach XVII Festiwalu Nauki w Warszawie, Uniwersytet Warszawski, 27 września 2013 r. [1h58min]

Powstanie styczniowe. Polska-Rosja-Europa

Wykład prof. Jerzego Borejszy wygłoszony został w ramach cyklu „Polska-Rosja. Portret wzajemny. Między historią a współczesnością”, który prowadzony jest przez Centrum Polsko-Rosyjskiego Dialogu i Porozumienia i Zamek Królewski w Warszawie. 24 stycznia 2013 r. [55min]

Powstanie styczniowe w sztuce

Karolina Zalewska opowiada, w jaki sposób powstanie styczniowe (1863-1864) znalazło odbicie w sztuce polskiej. Prelegentka omawia prace artystów, którzy brali na warsztat nie tylko sam zryw niepodległościowy, ale również poprzedzające go krwawo tłumione manifestacje patriotyczne w stolicy. Wykład towarzyszył wystawie „Polska. Siła obrazu” w Muzeum Narodowym w Warszawie.