Czym są sztuki performatywne?

Jędrek Godlewski, 29 września 2021 (12:32)
Sztuki performatywne obejmują szereg dyscyplin, które są wykonywane przed żywą publicznością, w tym teatr, muzykę i taniec. Różnią się one od sztuk wizualnych, które są wykorzystaniem farby, płótna lub różnych materiałów do tworzenia fizycznych lub statycznych obiektów sztuki. Jeśli chcesz wiedzieć, dokładnie jakie formy z tej dziedziny sztuki możesz przedstawić na festiwalu WŁĄCZ, przejdź TUTAJ.

Teatr, muzyka, taniec, manipulacja przedmiotami i inne rodzaje występów są obecne we wszystkich kulturach ludzkich. Historia muzyki i tańca sięga czasów prehistorycznych, natomiast umiejętności cyrkowe sięgają co najmniej starożytnego Egiptu. Wiele sztuk widowiskowych jest wykonywanych profesjonalnie. Przedstawienia mogą odbywać się w specjalnie wybudowanych budynkach, takich jak teatry i opery, na scenach na wolnym powietrzu podczas festiwali, na scenach w namiotach, takich jak cyrki lub na ulicy.
Występy na żywo przed publicznością są formą rozrywki. Rozwój rejestracji audio i wideo umożliwił prywatną konsumpcję sztuk widowiskowych. Sztuki performatywne często mają na celu wyrażenie swoich emocji i uczuć.

Osoby występujące przed publicznością

Artyści, którzy uczestniczą w sztukach performatywnych przed publicznością, nazywani są wykonawcami. Przykładami są aktorzy, komicy, tancerze, magicy, artyści cyrkowi, muzycy i piosenkarze. Sztuki widowiskowe są również wspierane przez pracowników w dziedzinach pokrewnych, takich jak pisanie piosenek, choreografia i inscenizacja. Wykonawcy często dostosowują swój wygląd, np. za pomocą kostiumów i makijażu scenicznego, oświetlenia scenicznego i dźwięku.

Rodzaje sztuk performatywnych

Teatr

Teatr to gałąź sztuk performatywnych zajmująca się odgrywaniem historii przed publicznością, przy użyciu kombinacji mowy, gestu, muzyki, tańca, dźwięku i widowiska. Każdy jeden lub więcej z tych elementów jest uważany za sztukę performatywną. Oprócz standardowego stylu narracyjnego dialogu w sztukach teatralnych, teatr przybiera takie formy jak sztuki teatralne, musicale, opera, balet, iluzja, pantomima, klasyczny taniec indyjski, kabuki, sztuki mummerskie, teatr improwizowany, komedia, pantomima i niekonwencjonalne lub współczesne formy, takie jak teatr postmodernistyczny, teatr postdramatyczny lub sztuka performance.

Taniec

W kontekście sztuk performatywnych, taniec odnosi się do ludzkiego ruchu, zwykle rytmicznego i do muzyki, wykorzystywanego jako forma rozrywki dla publiczności w miejscu przedstawienia. Definicje tego, co stanowi taniec, zależą od ograniczeń społecznych, kulturowych, estetycznych, artystycznych i moralnych i wahają się od ruchu funkcjonalnego (takiego jak taniec ludowy) do skodyfikowanych, wirtuozowskich technik, takich jak balet.
Istnieje jeszcze jedna nowoczesna forma tańca, która pojawiła się w XIX-XX wieku pod nazwą free dance style. Ta forma tańca była skonstruowana w celu stworzenia harmonijnej osobowości, która zawierała takie cechy jak fizyczna i duchowa wolność. Isadora Duncan była pierwszą tancerką, która spierała się o „kobietę przyszłości” i opracowała nowatorski wektor choreografii wykorzystując ideę Nietzschego „najwyższego umysłu w wolnym umyśle”.
Taniec jest potężnym impulsem, ale sztuka tańca to ten impuls skanalizowany przez zręcznych wykonawców w coś, co staje się intensywnie ekspresyjne i co może zachwycić widzów, którzy sami nie czują chęci do tańca. Te dwie koncepcje sztuki tańca – taniec jako silny impuls i taniec jako umiejętna sztuka choreograficzna uprawiana w dużej mierze przez nielicznych profesjonalistów – to dwie najważniejsze idee łączące, przewijające się przez każde rozważanie na ten temat. W tańcu związek między tymi dwoma pojęciami jest silniejszy niż w niektórych innych sztukach, a żadne z nich nie może istnieć bez drugiego.
Choreografia to sztuka tworzenia tańców, a osoba, która uprawia tę sztukę, nazywana jest choreografem.

Muzyka

Muzyka jest formą sztuki, która łączy wysokość dźwięku, rytm i dynamikę, aby stworzyć dźwięk. Może być wykonywana przy użyciu różnych instrumentów i stylów i jest podzielona na gatunki takie jak folk, jazz, hip hop, pop i rock, itp. Jako forma sztuki, muzyka może występować na żywo lub w formie nagrań i może być zaplanowana lub improwizowana.
Jako że muzyka jest sztuką proteuszową, łatwo koordynuje się ze słowami w piosenkach, tak jak ruchy fizyczne w tańcu. Ponadto ma zdolność do kształtowania ludzkich zachowań, ponieważ wpływa na nasze emocje.

ŹRÓDŁO: https://en.wikipedia.org/wiki/Performing_arts