Dlaczego organizujemy wydarzenia stacjonarne dla osób w pełni zaszczepionych?

Magdalena Kowalczyk, 16 lipca 2021 (16:53)
Fundacja Wspomagania Wsi wróciła do organizacji wydarzeń w trybie stacjonarnym. Na nasze spotkania zapraszamy osoby w pełni zaszczepione bądź osoby mające status ozdrowieńca*. Osoby, które chcą uczestniczyć w naszych wydarzeniach, a ze względów zdrowotnych nie są zaszczepione prosimy o indywidualny kontakt.

Wbrew pojawiającym się komentarzom, Fundacja nie dzieli osób zaszczepionych i niezaszczepionych na lepsze i gorsze. Nigdy nie „segregowaliśmy” uczestników naszych wydarzeń i nie będziemy tego robić. Decyzję o powrocie do spotkań stacjonarnych podjęliśmy w związku z niskimi statystykami zachorowań na COVID-19 oraz obowiązującym prawem. Ale pandemia się nie skończyła i wirusem SARS-CoV-2 każdego dnia zakażają się nasi współobywatele.

Jako Fundacja nie chcemy przyczyniać się do rozprzestrzeniania choroby COVID-19 oraz ryzykować zdrowia naszych uczestniczek i uczestników oraz osób pracujących i współpracujących z Fundacją. Nie chcemy również być odpowiedzialni za zwiększanie kosztów walki ze skutkami epidemii COVID-19 w Polsce, które ponosi nasze państwo, a więc my. Za naszą decyzją stoją też względy praktyczne.

W świetle obowiązujących obostrzeń epidemicznych dla takich obiektów jak „siłownie, kluby fitness, kasyna, obiekty handlowe, placówki pocztowe, biblioteki, targi, konferencje, wystawy i sale zabaw [określono – przyp.] nowy limit uczestników – 1 osoba na 10 m².”** Limity te nie obowiązują osób w pełni zaszczepionych. Obecności osób niezaszczepionych stwarza wymagania (co do wielkości pomieszczeń), którym nie jesteśmy w stanie sprostać. Chcemy dołożyć wszelkich starań, by w trakcie naszych spotkań minimalizować ryzyko rozprzestrzeniania się wirusa SARS-CoV-2. Uważamy to za swój obowiązek.

Uważamy, że szczepienia przeciwko chorobom zakaźnym są zdobyczą cywilizacyjną. Na tle innych krajów świata jesteśmy uprzywilejowani – szczepionka przeciwko SARS-CoV-2 dostępna jest obecnie bezpłatnie dla każdego mieszkańca naszego kraju.

Jedne z najnowszych badań nad skutecznością szczepionek przestawiają następujące wyniki:

✔️ Skuteczność w zapobieganiu infekcji z powodu Covid:
1 dawka – 71%.
2 dawka – 88.5%
✔️ Skuteczność w zapobieganiu hospitalizacji:
1 dawka – 80.8%
2 dawka – 94.5%
✔️ Skuteczność w zapobieganiu wizyty na oddziale intensywnej terapii:
1 dawka – 88%
2 dawka – 97.3%
✔️ Skuteczność w zapobieganiu śmierci z powodu Covid:
1 dawka – 79%

Nie daj się oszukać, nie wierz fake newsom i anonimowym użytkownikom Internetu! Sprawdzaj skąd pochodzi dana informacja, kto ją napisał, na podstawie czego (badanie naukowe? plotka?) To może kosztować Twoje lub czyjeś życie. Ufaj instytutom badawczym, naukowcom, wirusologom, lekarzom. To oni badają wirusa SARS-CoV-2, pracują w laboratoriach, szpitalach, opracowują szczepionki, leczą chorych. Poniżej przedstawiamy garść informacji i linków opartych na dowodach naukowych:

1. WHO: wariant Delta wykryty już w 124 krajach, atakuje głównie niezaszczepione osoby https://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news%2C88733%2Cwho-wariant-delta-wykryty-juz-w-124-krajach-atakuje-glownie-niezaszczepione
  2. Co to jest fake news i skąd się bierze? Krótki przewodnik https://www.naukatolubie.pl/co-to-jest-fake-news/
  3. Pyrć: szczepienie przeciw COVID-19 nie jest eksperymentem medycznym https://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news,88683,prof-pyrc-szczepienie-przeciw-covid-19-nie-jest-eksperymentem-medycznym.html
  4. Stanowisko 16. zespołu ds. COVID-19 przy prezesie PAN: Pomiędzy falami – uspokojenie sytuacji nie powinno uśpić naszej czujności https://informacje.pan.pl/index.php/informacje/materialy-dla-prasy/3380-stanowisko-16-zespolu-ds-covid-19-przy-prezesie-pan-pomiedzy-falami-uspokojenie-sytuacji-nie-powinno-uspic-naszej-czujnosci
  5. NOP – niepożądany odczyn poszczepienny. Czym jest i jak często występuje? Bieżące raporty dot. NOPów. https://www.gov.pl/web/szczepimysie/niepozadane-odczyny-poszczepienne
  6. Straciliśmy jedną z nas. O Adrianie, aktywnej, młodej liderce zmarłej na Covid-19. Przeczytaj list od jej męża: https://witrynawiejska.org.pl/component/k2/item/54697-stracilismy-jedna-z-nas

Polecamy profile lekarzy, wirusologów, popularyzatorów nauki na FB:

1. Agnieszka Szuster-Ciesielska – wirusolog & immunolog https://www.facebook.com/Prof-Agnieszka-Szuster-Ciesielska-wirusolog-immunolog-102990628638982/
  2. Lekarz Bartosz Fiałek https://www.facebook.com/bfialek
  3. Dlaczego nie musimy bać się szczepień na COVID-19? | Rozmowa z Kasią Gandor https://www.youtube.com/watch?v=RuC9gGnORLg
  4. Nauka. To lubię. Kanał Tomasza Rożka: https://www.youtube.com/user/naukatolubie

Portale weryfikujące wiarygodność informacji

1. https://demagog.org.pl/ Stowarzyszenie Demagog jest pierwszą w Polsce organizacją fact-checkingową. Głównym celem stowarzyszenia jest poprawa jakości debaty publicznej poprzez dostarczanie obywatelom bezstronnej i wiarygodnej informacji.
  2. https://fakehunter.pap.pl/ #FakeHunter to społeczny projekt weryfikacji treści publikowanych w internecie, uruchomiony przez Polską Agencję Prasową wspólnie z GovTech Polska, którego celem jest demaskowanie nieprawdziwych wiadomości dotyczących wirusa SARS-CoV-

Z wyrazami szacunku,

Fundacja Wspomagania Wsi

*Ozdrowieniec to osoba, która przebyła chorobę. Status ten wydawany jest na 180 dni. Więcej na https://www.gov.pl/web/mobywatel/unijny-certyfikat-covid