Jak działać i porozumiewać się mimo różnic? Za nami nowy warsztat w Łowiczu

Magdalena Gromek-Kowalczyk, 18 października 2021 (11:51)
Co by było gdybyśmy wszyscy byli tacy sami? Czy rozwijalibyśmy się jako społeczeństwo? Czy mielibyśmy tak wiele różnych nurtów w nauce, kulturze, sztuce, biznesie? Pewnie nie. Jednocześnie różnice, które pomagają nam w ciągłym rozwoju prowadzą też do nieporozumień i konfliktów. Celem warsztatu pt. „Co robić, by różnić się pięknie” było wspólne zastanowienie się nad tym w jaki sposób w małych, lokalnych środowiskach budować trwały kontakt mimo różnic.

„Umiemy się tylko kłócić i kochać, a nie umiemy się różnić pięknie i mocno”. Cyprian Kamil Norwid*

To pierwszy nasz warsztat w Łowiczu poświęcony w całości różnicom, konfliktom i działaniu ponad nimi. Podczas warsztatu uczestnicy uczyli się przedstawiać swoje zdanie w bezpieczny, akceptowalny dla obu stron sposób. Przechodzili przez proces przekształcania silnych emocji w konstruktywny dialog. Uczyli się słuchać i poznawać stanowisko drugiej osoby. Rozmawiali o tym jak można włączać w działanie na rzecz dobra wspólnego osoby, które mają odmienne poglądy. Rozważali jaki wpływ na konflikty i hejt ma szum informacyjny i jak poszukiwać wiarygodnych informacji. Oraz jak radzić sobie z mową nienawiści w przestrzeni publicznej i tymi, którzy ją szerzą.

Warsztaty prowadziła dr Marzena Łotys, psycholożka społeczna, doświadczona trenerka i koordynatorka działań społecznych.

Rozmawiamy z Moniką Słotwińską-Łychotą, koordynatorką tego i pozostałych warsztatów w Łowiczu. „Pomysł na ten warsztat zrodził się pod wpływem zalewających przestrzeń publiczną przykładów kłótni, nieporozumień, okazywania sobie niechęci a czasem agresji, które wywierają negatywny wpływ na nasze życie społeczne. Dlatego doszliśmy w Fundacji do wniosku, że warto by było w sposób praktyczny poćwiczyć różne sposoby społecznego dogadywania się”.

Marzena Łotys (w środku) i Monika Słotwińska-Łychota (z prawej) podczas warsztatów w Łowiczu w 2019 roku. Fot. Jędrzej Godlewski, Fundacja Wspomagania Wsi

Anna Jakubiak, Stowarzyszenie Miłośnicy Drewna, woj. łódzkie

Zdecydowanie warto przyjechać na taki warsztat jak ten. Osobiście nauczyłam się bardzo dużo, nie tylko tego jak porozumiewać się w stowarzyszeniu, ale także jak prywatnie reagować i funkcjonować w codzienności. Dowiedziałam się jak działać w stowarzyszeniu, by nie doprowadzać do konfliktów pomiędzy jego członkami, ale także by stowarzyszenie dobrze działało w lokalnej społeczności. Mówiliśmy o tym jak radzić sobie w trudnych sytuacjach różnicy zdań lub jak działać w obliczu hejtu. Jak słuchać drugiego człowieka, kiedy jednocześnie się z nim nie zgadzamy. Sama zyskałam bardzo dużo, bo to wiedza i umiejętności uniwersalne, które wykorzystuje się na co dzień w rodzinie, w domu, na ulicy, w życiu publicznym.

Najbardziej dla siebie wzięłam te informacje co robić kiedy inni ludzie mają inne zdanie, inaczej myślą, nie pasują, ale jednocześnie są obok nas i idziemy przez życie razem. Dowiedziałam się i nauczyłam technik, które pozwalają iść razem, a jednocześnie nie krzywdzić się wzajemnie.

Podczas warsztatów „Co robić, by różnić się pięknie?”. Łowicz, 17-19 września 2021 r. Fot. Monika Słotwińska-Łychota, Fundacja Wspomagania Wsi

Beata Pyrzanowska, sołtyska wsi Budy Janowskie (woj. mazowieckie)

Sołtysi stykają się z wieloma konfliktami i starciami w środowisku lokalnym. Słowa mieszkańców traktują często jak personalny atak na samych siebie. I odpowiadają także atakiem. Tymczasem mieszkańcy przychodzą z różnymi problemami, oczekiwaniami i nie do końca potrafią to wyrazić bez emocji. Więc to może wyglądać jak atak, ale nim nie jest. Sztuka bycia dobrym sołtysem polega na umiejętności rozmowy z mieszkańcem, wydobyciu konkretów i nie poddawaniu się tym emocjom. Ten warsztat jest bardzo cenny, bo można się przyjrzeć tej codziennej komunikacji z mieszkańcami, relacjom z nimi. Wyjeżdżam stąd bogata w wiedzę, umiejętności, dalszej siły i chęci do działania na rzecz wsi.

Paweł Buksalewicz, OSP Bielewo (woj. wielkopolskie)

To był dobry warsztat, uporządkowałem wiedzę, spotkałem ludzi z różnych stron Polski, pracowaliśmy razem w grupach. Widzę potrzebę organizowania tego typu warsztatów. To co cennego wynoszę z Łowicza to sztuka prowadzenie negocjacji, umiejętność radzenia sobie z roszczeniowymi postawami, czasem nieświadome hejtowanie – także nasze, bo mam wrażenie, że sami często nie potrafimy nazwać swojego postępowania i nie rozumiemy czemu tak robimy. Ponadto warsztat przypomniał, że po prostu jesteśmy różni. I to jest dobre, naturalne i tak powinno być. Warto z tych różnic czerpać, a nie je zwalczać.

„Myślę, że będziemy organizowali kolejne warsztaty pt. >Co robić, by różnić się pięknie?<. Informacje o dacie i naborze jak zawsze pojawią się na stronie internetowej Fundacji Wspomagania Wsi i w naszych inny mediach w tym na Facebooku. Zapraszamy już teraz” – dodaje Monika Słotwińska-Łychota.

* C. Norwid. Listy o emigracji. W: Pisma polityczne i filozoficzne. Zebrał u ułożył Z. Przemycki. 1957, Londyn: Z. Zaniewicki.