Jak efektywniej angażować lokalną społeczność? Spotkania wspierające kompetencje osób aktywnych na wsi [online]

Magdalena Gromek-Kowalczyk, 3 stycznia 2024 (9:57)
Zastanawiasz się czemu mieszkańcy w Twojej miejscowości niezbyt chętnie angażują się w działania na rzecz wspólnych spraw? Czujesz, że działalność społeczna kosztuje Cię dużo energii? Ogarniają Cię wątpliwości lub zniechęcenie? Obawiasz się niepowodzenia, albo czujesz, że działasz po omacku?

Zapraszamy Cię do udziału w kolejnym cyklu indywidualnych spotkaniach online z Moniką Słotwińską-Łychota, z którą przyjrzysz się tym pytaniom. Podczas rozmów skoncentrujemy się na podnoszeniu Twoich kompetencji, wspierając Cię w budowaniu dobrych relacji z mieszkańcami. Zrozumiesz potrzeby i motywacje –  swoje, jak i innych osób. Proponujemy bezpieczne miejsce, w którym w sposób otwarty, bez obawy o ocenę, będzie można porozmawiać o swoich niepokojach, radościach i kłopotach wynikających z aktywności społecznej, a także o błędach traktowanych tu jako istotny element własnego rozwoju.

Rozmowy będą poufne. Gwarantujemy dyskrecję.

Monika Słotwińska-Łychota od 26 lat pracuje w Fundacji Wspomagania Wsi i ma za sobą setki godzin spędzonych na warsztatach ze społecznikami z obszarów wiejskich (to szczególnie znane wielu z Was „warsztaty w Łowiczu”). Ukończyła studia magisterskie z Psychologii Społecznej na Uniwersytecie SWPS w Warszawie. Jest certyfikowaną trenerką Szkoły Komunikacji Opartej na Empatii. Ukończyła między innymi Intensywny Kurs Mediacji wg Porozumienia bez Przemocy oraz kurs Racjonalnej Terapii Zachowań a także kurs Budowania Bezpiecznej Więzi Poprzez Współbrzmienie.

Spotkania z Moniką będą się odbywały raz na dwa lub trzy tygodnie, na platformie ZOOM (mogą to być również rozmowy telefoniczne). Zakładamy, że jedna rozmowa będzie trwała około godziny (maksymalnie półtorej godziny). Liczba wszystkich rozmów przeprowadzonych z jedną osobą zależała będzie od potrzeb tej osoby, jednak nie powinno odbyć się ich więcej niż 12.

Osoby zainteresowane rozmowami z Moniką prosimy o przesłanie e-maila zgłoszeniowego na adres mslotwinskalychota@fww.pl. W treści wystarczy podać adres e-mail i nr telefonu kontaktowego, oraz w 2-3 zdaniach opisać swoje działania społeczne.

Po zapoznaniu się z informacjami zawartymi w e-mailu, w ciągu 2 tygodni od jego otrzymania, Monika Słotwińska-Łychota skontaktuje się e-mailowo z osobą zgłaszającą się.

Zapraszamy!

Wszelkich dodatkowych informacji udziela:

Monika Słotwińska-Łychota

Fundacja Wspomagania Wsi