Trzy, dwa, jeden… I Know America 2018!

Jędrek Godlewski, 13 września 2017 (20:03)
Ponad 1000 uczestników z całej Polski, średnio 170 dni szukania, czytania, pisania, notowania, filmowania i ćwiczenia przed lustrem, trzy długie etapy i tylko kilkoro laureatów i laureatek. Od dziś uczniowie szkół ponadgimnazjalnych mogą wziąć udział w 15. edycji I Know America, ogólnopolskiego konkursu wiedzy o Stanach Zjednoczonych.

Konkurs trwający od października do kwietnia to dla uczniów nie lada wyzwanie, ale wysiłek się opłaca. Na najlepszych czekają m.in. studia I stopnia w Ośrodku Studiów Amerykańskich Uniwersytetu Warszawskiego i staż w Amerykańskiej Izbie Handlowej w Warszawie (stażysta otrzyma też nagrodę w wysokości 1500 zł na dofinansowanie kosztów utrzymania w Warszawie).

Do wygrania jest też miesięczny wyjazd naukowy do USA w ramach programu Benjamin Franklin Transatlantic Fellows Summer Institute. Szkoła letnia dla młodzieży ze Stanów Zjednoczonych, Europy, Azji Środkowej i Ameryki Południowej współorganizowana jest przez amerykańskie uniwersytety. W tym roku uczniowie spędzili ze sobą cztery tygodnie na kampusie Wake Forest University w Karolinie Północnej.

Żeby przystąpić do I Know America, należy zarejestrować się na stronie konkursu.

Na Wasze zgłoszenia czekamy do 6 listopada 2017 r.