Kobiety w urzędzie gminy

Magdalena Gromek-Kowalczyk, 16 listopada 2022 (11:00)
Kobiety aktywnie działające na wsi to nie tylko społeczniczki, sołtyski, czy członkinie KGW. To również urzędniczki, które swoją wiedzą i doświadczeniem wspierają rozwój lokalnych społeczności. Poznajcie Danutę Gębkę z Grzegorzewa (woj. wielkopolskie) oraz Bernadetę Janik z Gogolina (woj. opolskie).

Od tego jestem!

Pani Danuta zajmuje się planowaniem przestrzennym i pracuje w Urzędzie Gminy Grzegorzew (woj. wielkopolskie).

Jest zaangażowana w przygotowanie dokumentów planistycznych. To od jej pracy zależy jak miejscowości będą wyglądały – czy i gdzie powstaną nowa droga, plac zabaw itp. Musi działać zgodnie z przepisami prawa i pilnować interesu publicznego. W swojej pracy wychodzi poza schematy.

Trzeba z mieszkańcami rozmawiać i rozwiązywać pojawiające się kwestie. Bo tak naprawdę w gminie, to my urzędnicy od tego jesteśmy – mówi.

Zanim zapadnie jakakolwiek decyzja, pani Danuta rozmawia z mieszkańcami i pyta ich o zdanie. Przeprowadza pogłębione konsultacje. Dzięki temu tereny wokół świetlic w sołectwach są dopasowane do potrzeb wszystkich mieszkańców.

Zazwyczaj na pierwszym spotkaniu rozmawiamy z mieszkańcami o potrzebach. Na tej podstawie powstają co najmniej dwa wstępne szkice projektów zagospodarowania. Mieszkańcy na kolejnym spotkaniu wybierają jeden, który rozwijamy i nanosimy poprawki. Po skończonej pracy mamy już materiały do zamówień publicznych i do rozmów z wykonawcami – mówi pani Danuta.

Zobaczcie w jaki sposób to przebiega:

Bronię interesów mieszkańców

Bernadeta Janik mieszka w Gogolinie i pracuje w urzędzie miejskim. Jest urbanistką z krwi i kości.

Bronię interesu mieszkańców. Nie pozwolę, żeby blisko domów powstał zakład przemysłowy – mówi.

Dzięki jej pracy mieszkańcy Gogolina nie będą musieli czekać na przejazd pociągu przy zamkniętych szlabanach. Swój zawód wybrała już w podstawówce, gdy przeczytała powieść Joanny Chmielewskiej „Lesio”. Dla mieszkańców Gogolina jest nie tylko urzędniczką, ale też lubianą sąsiadką, która dba o ich sprawy. Posłuchajcie rozmowy z Bernadetą:

Stereotyp urzędnika biurokraty traci rację bytu w zderzeniu z osobami, które lokalnie służą nam fachową wiedzą i pomocą. Warto szukać sojuszniczek dla naszych pomysłów na działania właśnie w urzędach.

***

Projekt „Nasza przestrzeń. Konsultacje społeczne dokumentów planistycznych” realizowany jest w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój 2014-2020 współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego.