Konsultacje społeczne w formie stacjonarnej znów są możliwe!

Jędrek Godlewski, 2 czerwca 2021 (15:31)
W kilkunastu gminach ruszają „na żywo” konsultacje dokumentów planistycznych i spotkania z mieszkańcami. Pandemia  COVID-19 na długo pozbawiła nas możliwości osobistych spotkań, ale wszystko wskazuje na to, że wkrótce się to zmieni. Szczególnie widać to w gminach biorących udział w projekcie „Nasza Przestrzeń”.  Poniżej kilka plakatów oraz informacji o wydarzeniach.

Gmina Liniewo (woj. kujawsko-pomorskie)

W Łomazach (woj. lubelskie) samorząd w ramach konsultacji zaprasza mieszkańców do zaangażowania się w powstanie rabaty retencyjnej. Polska ma jeden z najniższych wskaźników zasobności w wodę w Europie. Wspólne prace nad stworzeniem rabaty mają pokazać, że są pewne pomysły i rozwiązania na poprawę tej sytuacji. Jeśli ktoś przez przypadek będzie 19 czerwca w okolicach Łomaz, to oczywiście może dołączyć do tej akcji.

W gminie Rudnik (woj. śląskie) trwają przygotowania do spotkań z mieszkańcami. W miejscowości Sławików znajdują się przepiękne ruiny XIX-wiecznego pałacu. Samorząd intensywnie szuka nowych pomysłów na zagospodarowanie tego miejsce.

W gminie Łagiewniki (woj. dolnośląskie) dzieci oraz młodzież biorą udział w konkursach plastycznych i literackich. Dzielą się sowimi spostrzeżeniami na temat tego co im się podoba w ich otoczeniu, jak chciałby je zmienić oraz jak wyobrażają sobie swoją przyszłość. Rozstrzygnięcie wyników 10 czerwca.

Kolejne samorządy szykują się do działań. W Stryszowie (woj. małopolskie) odbędą się dyskusje nt. zagospodarowania centrum miejscowości. W Jasieniu (woj. lubuskie) odbędzie się ostatnie spotkanie wieńczące złożony proces konsultacji, połączony z prototypowaniem zmian w centrum historycznego rynku. Już za kilka dni okaże się jakie zmiany udało się wprowadzić.

***

Projekt „Nasza przestrzeń. Konsultacje społeczne dokumentów planistycznych” realizowany jest w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój  2014-2020 współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego.