Łowicz: wróciliśmy do działań!

Magdalena Gromek-Kowalczyk, 16 listopada 2021 (12:30)
Czas pandemii w wielu miejscach spowolnił lub wręcz zatrzymał działalność społeczną. Bardzo często osoby aktywne społecznie zostały osamotnione w swoich działaniach, a czasem wręcz zostały same z rozpoczętymi działaniami. Dla nich zorganizowaliśmy w Łowiczu październikowe warsztaty.

„Od uczestników naszych dotychczasowych spotkań dowiadujemy się, że pandemia cały czas ma wpływ na poziom aktywności mieszkańców małych miejscowości. Wiele osób wycofało się z działań. Chcieliśmy wesprzeć osoby aktywne w ponownym, skutecznym angażowaniu lokalnej społeczności. Uczestnicy chętnie dzielili się swoją wiedzą i doświadczeniami, co pozwoliło na wzajemne korzystanie ze sprawdzonych pomysłów. Wsparcie prowadzącej pomogło uczestnikom w zebraniu wiedzy i zwróceniu uwagi na różne istotne aspekty podejmowanych działań.” – mówi Monika Słotwińska-Łychota, koordynatorka warsztatów w Łowiczu.

W trakcie spotkania uczestnicy wymieniali się doświadczeniami z czasu pandemii, pracowali nad metodami skutecznego powrotu do aktywnych działań i efektywnego wykorzystania odradzającej się energii społecznej. Wspólnie zastanawiali się nad tym, co robić by w przypadku kolejnych kryzysów pozostać w otoczeniu innych aktywnych oraz jak analizować docierające do nas informacje, tak by w czasach niepewności nie ulegać dezinformacji.

Katarzyna Dutkowska, Stowarzyszenie „Tu żyjemy”, Gmina Nurzec-Stacja (woj. podlaskie)

Zdecydowanie warto przyjechać na warsztat taki jak ten. Po roku działalności społecznej trafiłam na zaproszenie do Łowicza, skorzystałam i bardzo się z tego cieszę. Mijający rok pracy był dla mnie bardzo wyczerpujący. Podczas warsztatu „Wracamy do działań -wyzwania i szanse” nauczyłam się nowych sposobów i narzędzi, które pomogą mi dystansować się, odreagowywać, planować pracę na przyszłość tak, by jak najmniej obciążać siebie, a jednocześnie dobrze działać w społeczności lokalnej.  Najbardziej cenne dla mnie było doświadczenie pracy grupowej, warsztatowej przy wsparciu doświadczonej psycholożki.

Miałam również możliwość spotkania innych działaczy z różnych części Polski, mających większe doświadczenie i chętnie służących radą. To „sieciowanie” na tego typu warsztatach jest ogromną wartością, po których zawsze zostają kontakty – nie tylko te towarzyskie, ale także te dające wsparcie w działalności społecznej.

Podczas warsztatów „Wracamy do działań. Wyzwania i szanse”. Na zdjęciu Marzena Łotys, prowadząca warsztaty. Łowicz, 22-24.10.2021r. Fot. Monika Słotwińska-Łychota, Fundacja Wspomagania Wsi

Agata Kaczmarska, sołtyska wsi Wały, KGW w Wałach (woj. warmińsko-mazurskie)

Na warsztatach zdałam sobie sprawę jak bardzo ważne jest podejmowanie decyzji i działanie wspólnie z mieszkańcami, a nie działanie „dla mieszkańców”.  Jak ważna jest dobra i sprawna komunikacja, nienarzucanie swoich decyzji, pomysłów, swojej woli, ale słuchanie tego co inni mają na dany temat do powiedzenia. Dla mnie to był warsztat  rozwoju osobistego – umiejętności dogadywania się z innymi osobami, często o innych poglądach, warsztat umiejętnego budowania relacji międzyludzkich. Warto na ten warsztat przyjechać, nawet jeśli jest daleko, terminy niezbyt pasują… tę wiedzę, umiejętności możemy przekazywać innym w naszej społeczności i sami możemy tworzyć dobrą atmosferę w miejscu naszego zamieszkania i naszej działalności.

Podczas warsztatów „Wracamy do działań. Wyzwania i szanse”. Łowicz, 22-24.10.2021r. Fot. Monika Słotwińska-Łychota, Fundacja Wspomagania Wsi

Marek Pietrzak, sołectwo Gołogóra (woj. zachodniopomorskie)

Omówiliśmy tu wiele pożytecznych, praktycznych  tematów, które są pomocne w pracy w środowiskach lokalnych. W 3 dni zdobyliśmy dużą wiedzę, którą w innych okolicznościach musielibyśmy zdobywać o wiele dłużej!

Wszystko o czym mówimy w Łowiczu jest cenne i do wykorzystywania w pracy społecznej. Najbardziej przydatne były dla mnie ćwiczenia praktyczne, kiedy sami w grupach musieliśmy rozwiązywać problemy i kiedy mierzyliśmy się z prawdziwymi wyzwaniami z życia społecznego, na jakie trafiamy w naszej działalności.

Przyjazd do Łowicza wzmacnia siłę lokalnych liderek i liderów i przynosi nowe pomysły na angażowanie mieszkańców. Zapraszamy do uczestnictwa w kolejnych warsztatach w Łowiczu. Każdy z nich jest inny, każdy przynosi nowe tematy do dyskusji, pomysły, nową energie wniesioną przez uczestników. Na najbliższe spotkanie pod tytułem „Planowanie projektów budujących wspólnoty lokalne” zapraszamy w grudniu. Więcej informacji o warsztacie można znaleźć na naszej fundacyjnej stronie internetowej: https://fundacjawspomaganiawsi.pl/planowanie-projektow-budujacych-wspolnoty-lokalne.