Mikropożyczki Fundacji Wspomagania Wsi dla Polski Wschodniej – podsumowanie programu

Magdalena Gromek-Kowalczyk, 24 listopada 2016 (11:45)

W ramach Programu Operacyjnego Rozwój Polski Wschodniej 2007-2013 Działanie I.2 Instrumenty inżynierii finansowej, Fundacja Wspomagania Wsi zrealizowała w trzech etapach program pożyczkowy „Mikropożyczki dla Polski Wschodniej” w okresie od września 2012 r. do listopada 2014 r. oraz od marca do lipca 2016 r.

Fundacja podpisała Umowę Globalną – Umowę operacyjną nr 1/PG/POPW/2012/03 dnia 10 września 2012 r., umowę operacyjną nr 2/PG/POPW/2013/07 dnia 25 kwietnia 2014 r. oraz 4/PG/POPW/2015/06 dnia 2 marca 2016 r.z Bankiem Gospodarstwa Krajowego jako Pośrednik Finansowy w realizacji projektu: Reporęczenia i pożyczki szansą na zwiększenie finansowania zewnętrznego MSP. Instrumenty wsparcia funduszy poręczeniowych i pożyczkowych w Polsce Wschodniej.

Fundacja jako pośrednik finansowy wyżej wymienionych umów udzielała pożyczek przy współpracy z dziewięcioma doradcami terenowymi działającymi na terenie województw: lubelskiego, podlaskiego, świętokrzyskiego i warmińsko-mazurskiego, gdzie program był realizowany. Program „Mikropożyczki dla Polski Wschodniej” miał na celu przeciwdziałanie bezrobociu na terenach wiejskich i w miastach do 40 tysięcy mieszkańców, poprzez stworzenie możliwości uzyskania kapitału w formie pożyczki na rozpoczęcie lub kontynuację działalności gospodarczej.

Ewelina Dec projektuje i szyje elegancką odzież damską. Jest jedną z pożyczkobiorczyń Fundacji Wspomagania Wsi. Więcej tutaj

W ramach programu Fundacja udzieliła 611 pożyczek na łączną kwotę 16 338 000 zł.

Średnia wysokość udzielonej pożyczki to 26 700 zł. Na nowe przedsięwzięcia – działające na rynku do 2 lat, udzielono 112 pożyczek na kwotę 1 851 000 zł.

W województwie lubelskim udzielono 276 pożyczek na kwotę 7 427 000 zł. W warmińsko-mazurskim udzielono 195 pożyczek na kwotę 4 454 000 zł. W województwie podlaskim udzielono 19 pożyczek na kwotę 383 000 zł.  W województwie świętokrzyskim udzielono 121 pożyczek na kwotę 4 074 000 zł.

Edward Kosina zawód kowala odziedziczył po swoim ojcu. Wykuwa bramy, ogrodzenia, balustrady, wykonuje konstrukcje stalowe. Skorzystał z pożyczki FWW. Więcej tutaj

Wśród udzielonych pożyczek dominowała działalność usługowa – udzielono 360 pożyczek na kwotę 9 854 000,00 mln zł, 200 pożyczek na działalność handlową na kwotę 5 084 000,00 zł oraz 51 pożyczek na produkcję na kwotę 1 400 000 zł.

Kobietom-przedsiębiorcom udzielono 244 pożyczek na kwotę 6 321 000 zł,  mężczyznom – 367 pożyczek o wartości 10 017 00 zł.

Zapraszamy do Galerii Pożyczkobiorców Fundacji Wspomagania Wsi. W galerii  prezentujemy sylwetki osób, którzy dzięki programowi pożyczkowemu FWW rozwinęli swój biznes.

***

Od 1997 roku Fundacja Wspomagania Wsi udzieliła ponad 17 600 pożyczek na łączną kwotę ponad 190 milionów zł, działając w partnerstwie z następującymi instytucjami: Agencją Nieruchomości Rolnych, Bankiem Gospodarstwa Krajowego, Bankiem Światowym, Polską Agencją Rozwoju Przedsiębiorczości oraz Urzędem Marszałkowskim Województwa Podkarpackiego. Ponad 40 % pożyczkobiorców zdecydowało się na kolejne nasze pożyczki.

***

Zachęcamy do korzystania z pożyczek udzielanych przez Fundację Wspomagania Wsi. Pożyczki są bezpieczne, tanie i łatwe do uzyskania. Szczegółowe informacje o warunkach przyznania pożyczki w poszczególnych województwach znajdziesz tu:

Pożyczkę możesz uzyskać kontaktując się z doradcą pożyczkowym w Twoim województwie.

Lista doradców

woj. podkarpackie:

Stanisław Garbaszewski
38-600 Lesko,
ul. Moniuszki 6
Filia: 38-500 Sanok,
ul. Kościuszki 37 (I piętro DH „Rolnik”)
kom. 502 234 510
stanislaw.garbaszewski2@wp.pl, stanislaw.garbaszewski@interia.pl