Pierwsza rozgrywka gry SamoorganizujMY się

Jędrek Godlewski, 17 grudnia 2018 (17:07)
Na początku grudnia 2018 r. karciana gra edukacyjna dla młodzieży o rozwoju polskiej spółdzielczości w XIX i XX wieku "SamoorganizujMY się" trafiła do pierwszych odbiorców. W sumie wysłaliśmy już blisko trzysta sztuk do szkół i instytucji kultury w całej Polsce. Teraz czas na rozgrywki.

Jako jedni z pierwszych nad grą pochylili się młodzi mieszkańcy gm. Proszków w woj. dolnośląskim. Młodzież w wieku od 12 do 15 lat spotkała się 11 grudnia 2018 r. w świetlicy wiejskiej w Proszkowie, gdzie rozegrała partię gry „SamoorganizujMY się”.

– Dzieci od samego początku były bardzo zaintrygowane grą , gdyż zdecydowanie odbiega ona od typowych gier planszowych. W naszym przypadku gra trwała ponad godzinę, ponieważ fakty zapisane na kartach wzbudzały wiele pytań i prowokowały do dyskusji. Sama formuła gry, jak również fotografie na kartach, to cenna lekcja historii – relacjonuje Dorota Chreściak, która zorganizowała zajęcia.

Uczestnicy rozgrywki i organizatorka zgodnie stwierdzili, że w grę zagrają jeszcze niejeden raz. Ich zdaniem oprócz samej rozrywki jest to ciekawa pomoc naukowa. – Uważam, że połączenie przyjemnego z pożytecznym, to strzał w dziesiątkę, gdyż nie ma nic lepszego niż nauka przez zabawę. Zwłaszcza jeśli chodzi o zmobilizowanie młodzieży – dodaje Dorota Chreśćiak.

Scenariusz warsztatów

Jeśli macie lub czekacie już na swój egzemplarz, zapraszamy do zapoznania się ze scenariuszem warsztatów edukacyjnych Samoorganizujmy się!.

Scenariusz warsztatów edukacyjnych „Samoorganizujmy się!” jest propozycją zajęć dla młodzieży w wieku 12-19 lat, które można przeprowadzić z wykorzystaniem przygotowanej przez nas gry karcianej od tym samym tytule. Celem warsztatu jest ugruntowanie wśród uczestników wiedzy o polskim ruchu spółdzielczym w XIX i XX wieku zdobytej podczas gry oraz zachęcenie ich do zaangażowania się w działania na rzecz swojej lokalnej społeczności. Zajęcia połączone z rozgrywką powinny zająć około 2 godzin.

Gra „SamoorganizujMY się”

Gra „SamoorganizujMY się” opowiada o rozwoju polskiej spółdzielczości w XIX i XX wieku. Gra przeznaczona jest przede wszystkim dla młodzieży w wieku 12-18 lat. Każdy z graczy może wcielić się w niej w rolę kierownika jednej z historycznych spółdzielni. Autorzy zadbali o odwzorowanie realiów epoki – na kartach znajduje się blisko 150 zdjęć i opisów historycznych postaci, wydarzeń oraz instytucji. Jeden komplet przeznaczony jest dla od 2 do 7 osób. Sama rozgrywka zajmuje około 45 minut.