Pożyczka to nie ostateczność, to szansa na rozwój biznesu

Jędrek Godlewski, 16 maja 2019 (12:53)
W cyklu Galeria Pożyczkobiorców Fundacji Wspomagania Wsi prezentujemy sylwetki przedsiębiorców, którzy dzięki programowi pożyczkowemu FWW rozwinęli swój biznes.

Fundacja Wspomagania Wsi od 1997 roku wspiera przedsiębiorców z terenów wiejskich. W ciągu 18 lat Fundacja udzieliła ponad 17 000 pożyczek na łączną kwotę ponad 190 milionów złotych działając w województwach podkarpackim, małopolskim, warmińsko-mazurskim, podlaskim, świętokrzyskim, kujawsko pomorskim, pomorskim, zachodniopomorskim i mazowieckim. Ponad 40 % pożyczkobiorców zdecydowało się na wzięcie od nas kolejnej pożyczki.

W bieżącym roku Fundacja prowadzi programy pożyczkowe w województwach: podlaskim, podkarpackim, lubelskim, kujawsko-pomorskim i warmińsko–mazurskim. Średnia wysokość pożyczki to 27 tysięcy złotych. Pożyczki udzielane są na przedsięwzięcia usługowe, handlowe i produkcyjne. Dzięki tym pieniądzom rozwinęły się między innymi: warsztaty, pracownie krawieckie, firmy budowlane, gabinety kosmetyczne i fryzjerskie, biura prawno-podatkowe, sklepy i inne formy działalności gospodarczej.

Procedura uzyskania pożyczki nie jest skomplikowana. Lokalny doradca pożyczkowy, współpracujący z Fundacją jest na miejscu i pomaga w przygotowaniu wniosku o pożyczkę. Służy również pomocą w wyjaśnieniu wszelkich wątpliwości związanych z wykorzystaniem i z rozliczeniem pożyczki.

Zainteresowanych uzyskaniem pożyczki zapraszamy do zapoznania się z szczegółowymi informacjami

Zapraszamy do zapoznania się z historiami pożyczkobiorców.

Kamil Cuber. Rzemieślniczy Browar Jata S.C. Rafał Radziejowski, Kamil Cuber

browar22

Ten mały browar rzemieślniczy został uruchomiony w 2018 roku. Produkuje pod marką „Lasowiak” zarówno piwa klasyczne jak lager i angielskie ale i coraz bardziej modne APA i IPA z rożnymi smakami. Pożyczka zaciągnięta w Fundacji jest przeznaczona między innymi na budowę chłodni i wyposażenie ciągu technologicznego w hopgun (urządzenie do chmielenia).

W swej polityce marketingowej właściciele wykorzystują tradycję lokalną. Lasowiacy to grupa etniczna zamieszkująca teren pomiędzy Tarnobrzegiem i Kolbuszową.

Browar „Lasowiak”
Rafał Radziejowski, Kamil Cuber
37-430 Jeżowe, Jata 18
kamilcbr@gmail.com

Przemysław Przywara. Szkoła Muzyczna

szkola2

Szkoła powstała w 2015 roku i mimo konkurencji coraz lepiej daje sobie radę na lokalnym rynku. Zatrudnia kilku dobrych trenerów, uczących zarówno młodzież jak i dorosłych gry na instrumentach muzycznych oraz śpiewu.   Zajęcia odbywają się w zespołach jak i indywidualnie. Własny zespół muzyczny obsługuje imprezy firmowe i okolicznościowe. Pożyczka została użyta na wyposażenie lokalu szkoły i zakup instrumentów muzycznych. Według pana Przywary pozyskanie pożyczki ze środków fundacji jest najbardziej korzystną formą kredytowania. Szkoła odnosi sukcesy. W porównaniu z konkurencją ma obecnie ponad dwukrotnie więcej klientów.

Szkoła Muzyczna
Przemysław Przywara
39-100 Ropczyce, ul. Rynek 9
przemekprzywara@gmail.com

Ryszard Nalepa. Apteka

apteka2

Pan Nalepa działalność gospodarczą rozpoczął w 2004 roku, po ukończeniu studiów i już wtedy skorzystał z pożyczki Fundacji Wspomagania Wsi. Firma się rozwija i obecnie prowadzi działalność w czterech punktach w różnych miejscowościach województwa podkarpackiego. Ostatnia pożyczka posłużyła do zakupu nowego sprzętu komputerowego i elektronicznego oraz oprogramowania do prowadzenia sprzedaży i gospodarki magazynowej. Od większości konkurentów wyróżnia się tym, że jest siecią aptek – jeśli jedna ma stratę, to druga może ją zrekompensować. Ponadto firma ma znacznie większy asortyment leków, sprzętu medycznego, artykułów zielarskich, higienicznych, toaletowych i kosmetyków.

Apteka
Ryszard Nalepa