Rozpoczęliśmy drugi etap konkursu I Know America 2019

Jędrek Godlewski, 29 listopada 2018 (9:35)
W tym roku do I Know America zgłosiło się blisko 1500 uczniów z całej Polski. Przygodę z konkursem zaczęli od testu wielokrotnego wyboru, na którego rozwiązanie mieli ok. sześciu tygodni. Wczoraj wyłoniliśmy ponad 60 osób, które zdobyły w teście najwięcej punktów. Teraz zmierzą się z napisaniem prac na jeden z 15 tematów.

To już 16. edycja konkursu, w którym uczniowie mogą pogłębić swoją wiedzę o Stanach Zjednoczonych. 27 listopada 2018 r. zakończył się pierwszy etap I Know America 2019. Z blisko 1500 uczestników do etapu drugiego przeszło ponad 60. Listę zwycięzców wkrótce opublikujemy na stronie konkursu.

Nowy pierwszy etap

W tegorocznej edycji zmieniliśmy formułę etapu pierwszego. Zrezygnowaliśmy z 80 pytań sprawdzających znajomość faktów o USA, na rzecz 60 pytań wymagających głównie analizy materiałów źródłowych. Dzięki temu uczestnicy konkursu nie tylko sprawdzają swoją wiedzę o Stanach Zjednoczonych lub poznają nowe fakty, ale przede wszystkim znacznie ją poszerzają zapoznając się z tekstami krytycznymi.

W etapie pierwszym skupiliśmy się przede wszystkim na bieżących tematach politycznych, społecznych i kulturowych. Uczniowie czytali o ruchu Black Lives Matter, o opioidowej epidemii, sytuacji Indian z plemienia Navajo czy kulturze broni palnej. Pojawił się też wątek stulecia polsko-amerykańskich relacji dyplomatycznych. Uczestnicy mieli więc okazję dowiedzieć się więcej np. o wsparciu udzielanym Polakom przez amerykańskie organizacje pomocowe w trakcie i po I wojnie światowej, czy o udziale prezydenta Wilsona Woodrowa w procesie odzyskiwania przez Polskę niepodległości.

Wsparcie w pisaniu esejów

Z podobną tematyką uczestnicy spotkają się w etapie drugim. Tematy obejmują bieżącą polit/ykę wewnętrzną i zagraniczną Stanów Zjednoczonych, nowe trendy filmowe w Hollywood, satyrę polityczną i społeczną czy idee, które do dziś kształtują kulturę USA. Stworzenie pracy na takie tematy to wyzwanie, ale też okazja do poznania innych rodzajów wypowiedzi pisemnych. Dlatego oprócz sprawdzania umiejętności redaktorskich uczestników, postaramy się pomóc im napisać lepsze prace.

W najbliższym czasie na profilu facebookowym konkursu i na stronie internetowej opublikujemy serię filmów o pisaniu esejów. Podpowiemy, jak wybrać temat, przygotować się do napisania pracy oraz w jaki sposób stworzyć spójny i przejrzysty esej. Wiedza ta przyda się uczestnikom nie tylko w konkursie, ale też w szkole i na uczelni, szczególnie tym, którzy myślą o kierunkach humanistycznych.

Trzy etapy konkursu i nagrody

Jak co roku uczestnicy zmagają się w trzech etapach. Rozwiązują test wielokrotnego wyboru, opracowują zagadnienie esejowe oraz nagrywają wideo-prezentację, o której rozmawiają z jurorami na egzaminie ustnym w Warszawie. Na laureatów konkursu czekają atrakcyjne nagrody: wyjazd naukowy do USA w ramach programu Beniamin Franklin Transatlantic Fellowship, staż w Amerykańskiej Izbie Handlowej, indeksy na studia pierwszego stopnia w Ośrodku Studiów Amerykańskich Uniwersytetu Warszawskiego oraz trzydniowa wycieczka do Warszawy.