Adam-Bodnar-na-spotkaniu-organizacji-wiejskich-w-Marózie

Rzecznik wszystkich obywateli Rzeczpospolitej

Jędrek Godlewski, 19 kwietnia 2021 (17:43)
Rzecznik Praw Obywatelskich dr hab. Adam Bodnar będzie sprawował swój urząd jeszcze przez 3 miesiące.

Kadencja dr hab. Adama Bodnara zakończyła się we wrześniu ubiegłego roku. Nie wybrano nowego rzecznika, więc dr Adam Bodnar pełnił swoje obowiązki. Wiele wskazuje na to, że jego wystąpienia dotyczące jawności życia publicznego Rzeczpospolitej  i niektórych decyzji obecnie rządzących Polską zaczęły być dla nich problemem. Decyzją sędziów Trybunału Konstytucyjnego odsunięto dr Bodnara od możliwości dalszego sprawowania urzędu. Tym samym zlikwidowano źródło niezależnych opinii, a obywateli Rzeczpospolitej pozbawiono przedstawiciela reprezentującego ich interesy w sporze z urzędami, sądami czy władzami. Jesteśmy świadkami jak „wola polityczna” rządzących prowadzi do coraz bardziej autorytarnego państwa.

W czasie kadencji, a także sprawując urząd po jej upływie – Rzecznik, jego Biuro i pracownicy zajmowali się przypadkami ludzi bezradnych wobec skomplikowanego prawa lub pokrzywdzonych przez błędne decyzje różnych organów, czy przewlekłe procesy sądowe. Podjęli wiele inicjatyw w celu podniesienia jakości życia różnych grup obywateli, w tym osób z niepełnosprawnościami, czy mieszkańców kraju wykluczonych komunikacyjnie.

Dr Adama Bodnara można było zobaczyć na spotkaniach z obywatelami w różnych miejscach w Polsce. W bezpośrednim kontakcie poznawał problemy ludzi, którzy borykają się z nieprawidłowo funkcjonującymi urzędami, czy nadużywającymi swojej pozycji policjantami.

Mieliśmy kilkakrotnie okazję obserwować te rozmowy i działania.

Każdy, kto zastąpi dr Adama Bodnara stanie przed trudnym i ciekawym wyzwaniem kontynuacji tych działań na rzecz wszystkich obywateli Rzeczpospolitej.

Panie Rzeczniku, bardzo dziękujemy!

Na zdjęciu dr hab. Adam Bodnar na XVII Spotkaniu Organizacji Działających na Obszarach Wiejskich w Marózie w 2018 r. fot. Przemysław Chrzanowski