Wieczór amerykański w Centrum Młodzieżowym Międzyczas

Jędrek Godlewski, 6 września 2022 (15:06)
Stany Zjednoczone Ameryki to wielobarwna mozaika, która powstała w zaskakująco krótkim czasie. W tym kraju spotyka się tak wiele kultur, że nie sposób powiedzieć, co to właściwie znaczy, że coś jest amerykańskie. Najlepiej przekonać się samemu. Zapraszamy na Wieczór amerykański w Centrum Młodzieżowym Międzyczas.

W roku szkolnym 2022/23 wystartuje XX edycja konkursu I Know America, który organizujemy wspólnie z Ambasadą USA w Warszawie, Ośrodkiem Studiów Amerykańskich UW i Amerykańską Izbą Handlową w Polsce. Z tej okazji przygotowaliśmy dla Was kilka jubileuszowych niespodzianek. Jedną z nich jest seria czterech wykładów, które zaplanowaliśmy we współpracy z Ambasadą USA w Warszawie.

Tego o USA nie dowiesz się w szkole

Drugi z nich pt. „Druga poprawka – czyli dlaczego niektórzy Amerykanie uwielbiają broń i jakie są tego konsekwencje dla wszystkich” odbędzie się już 15 września 2022 r. o godz. 17:00 w Mińsku Mazowieckim  (woj. mazowieckie). Wykład i dyskusję poprowadzi Jan Smoleński, ekspert w konkursie I Know America.

O wykładzie:

W zachodniej Pensylwanii, kilka godzin jazdy samochodem od Filadelfii jest flagowy sklep Cabella’s, sieci sklepów sportowych. Zaraz po wejściu uwagę przykuwa wysoka na cztery piętra sztuczna skała otoczona wypchanymi reniferami, niedźwiedziem, jeleniem i innymi zwierzętami.

Jednak rzeczą najbardziej zaskakującą dla obcokrajowców nie jest sztuczny krajobraz, ale dział z bronią, w którym obok strzelb myśliwskich można kupić strzelby snajperskie czy karabiny takie jak kałasznikow czy niesławna AR-15.

Dlaczego, pomimo regularnych doniesień o masakrach w szkołach sklepach, kościołach i klubach muzycznych, broń długa jest łatwo dostępna w sklepach sportowych? Co stoi za taką sytuacją i jakie ma ona szersze konsekwencje społeczne? Celem tego wykładu jest przybliżenie i omówienie amerykańskiej kultury broni.

Przyjdź na wykład i dowiedz się, jak wyjechać na projekt do USA

W trakcie spotkania goście nie tylko będą mogli wysłuchać wykładu i porozmawiać z prelegentem, ale też dowiedzieć się, co Fundacja Wspomagania Wsi i Ambasada USA w Warszawie oferują młodzieży.

Po wykładzie i rozmowie opowiemy o XX edycji konkursu wiedzy o USA „I Know America”. Do wygrania wyjazd na miesięczny program Benjamin Franklin Transaltantic Fellowship sponsorowany przez Departament Stanu USA, miesięczny staż w Amerykańskiej Izbie Handlowej w Warszawie oraz trzy indeksy na studia pierwszego stopnia w Ośrodku Studiów Amerykańskich na Uniwersytecie Warszawskim.

Dowiecie się również o programie FLEX, czyli Future Leaders Exchange Program – całoroczny, w pełni finansowany przez Departament Stanu USA, program wymiany dla uczniów szkół średnich. W ramach programu polscy uczniowie mogą spędzić rok w amerykańskim liceum.

Na spotkaniu poznasz organizatorów i absolwentów konkursu I Know America oraz absolwentkę programu wymiany młodzieży FLEX. Opowiemy ci o tych inicjatywach i podpowiemy, co zrobić, żeby dzięki nim wyjechać do USA nawet na cały rok szkolny.

Gdzie i kiedy

Wydarzenie jest bezpłatne i otwarte dla wszystkich, a w szczególności dla uczniów i uczennic szkół średnich. Jeśli nie będziesz mógł, mogła przyjść na wykład, na portalu Wszechnica znajdziesz jego nagranie!

Spotkanie odbędzie się 15.09.2022 r. w Centrum Młodzieżowym Międzyczas w Mińsku Mazowieckim (ul. Warszawska 173) w godzinach 17 – 20.

Zapisy

Osoby, które chcą przyjść na spotkanie prosimy o dołączenie do wydarzenia na Facebooku.

Organizatorzy

Wydarzenie organizuje Fundacja Wspomagania Wsi we współpracy z Centrum Młodzieżowym Międzyczas w ramach projektu I Know America Comes to Town sfinansowanego przez Ambasadę USA w Warszawie.