„Wójt wobec prawa”. W marcu odbyła się Akademia Wójta

Magdalena Gromek-Kowalczyk, 12 kwietnia 2017 (11:58)
"Wójt wobec prawa" to temat spotkania Akademii Wójta, zorganizowanego przez Fundację Wspomagania Wsi i Mazowieckie Stowarzyszenie Gmin na Rzecz Budowy Społeczeństwa Informacyjnego. Spotkaliśmy się 15-17 marca i 29-31 marca 2017r.

Jak decyzje wójta, burmistrza mają przełożenie na ich odpowiedzialność wobec prawa? Jak są zagrożenia i jak się do nich przygotować? Stawialiśmy na osobiste przypadki, w do ich rozwikłania zaprosiliśmy radcę prawnego z wieloletnim doświadczenie w samorządach. Zarówno Fundacja jak i Mazowieckie Stowarzyszenie uważają, że jest to aktualny temat do dobrej i burzliwej dyskusji.

Oprócz tematu głównego, tradycyjnie zaproponowaliśmy dyskusję z gminą-gospodarzem spotkania.

W czwartkowe popołudnie zaproponowaliśmy Symulacyjną Grę Strategiczną – budowanie współpracy wobec zagrożenia, tworzenie aliansów taktycznych i strategicznych.

Spotkanie odbyło się w hotelu TALARIA w Trojanowie (gm. Trojanów, pow. garwoliński).

I DZIEŃ (środa)

17.00–19.00 Powitanie uczestników, prezentacja gminy Trojanów, prezentacja Mazowieckiego Stowarzyszenia Gmin na Rzecz Budowy Społeczeństwa Informacyjnego

19.00–22.00 Kolacja

II DZIEŃ (czwartek)