Za nami 3 warsztaty w ramach WŁĄCZ Festiwalu

Jędrek Godlewski, 20 stycznia 2023 (13:39)
Chodzą do szkół średnich, są z Polski, Ukrainy oraz Białorusi i chcą pokazywać zróżnicowanie otaczającego ich świata w filmie, grach i za pomocą sztuk performatywnych. Mowa o przeszł0 120 osobach uczestniczących w naszym nowym projekcie, który realizujemy wspólnie z Ambasadą U.S.A. - 1. Młodzieżowym Festiwalu Form Twórczych WŁĄCZ. W listopadzie i grudniu 2022 r. uczestnicy i uczestniczki WŁĄCZ spotkali się na warsztatach wprowadzających, które zorganizowaliśmy w Katowicach, Toruniu i Olsztynie.

Dlaczego WŁĄCZamy?

Naszym zdaniem siłą każdej społeczności jest jej różnorodność. Jest to też temat pierwszej edycji festiwalu WŁĄCZ, czyli projektu edukacyjno-artystycznego skierowanego do młodzieży (15 – 19 lat) i dorosłych współpracujących z młodymi osobami.

Naszym celem jest zaproszenie osób z obszarów wiejskich, małych miast i miast do opowiedzenia historii ludzi, miejsc czy wydarzeń za pomocą trzech form twórczych – filmu, gry lub działania z gatunku sztuk performatywnych. Zależy nam, by prace, które powstaną w ramach festiwalu ukazały jak udział różnorodnych grup w życiu społeczności lokalnej osób uczestniczących buduje jej siłę, ale też stwarza różnego rodzaju wyzwania

To okazja, żeby eksplorować np. takie obszary tematyczne, jak ewolucja tożsamości indywidualnej i kulturowej, wyzwania dotyczące prowadzenia dialogu międzykulturowego, zróżnicowanie społeczne i związana z nim otwartość na różnorodność lub jej brak. Samo pojęcie różnorodności społecznej i związanych z nią zjawisk, wyzwań można omówić np. w kontekście wieku (relacje międzypokoleniowe) czy doświadczeń osób w pełni sprawnych i z niepełnosprawnością.

Jeden warsztat, trzy lokalizacje, setki pomysłów

Program WŁĄCZ Festiwalu jest podzielony na trzy części. W listopadzie i grudniu 2022 r. miała miejsce pierwsza. Do Katowic (14-16 listopada 2022 r.), Torunia (21-23 listopada 2022 r.) i Olsztyna (12-14 grudnia 2022 r.) przyjechało łącznie ponad 120 osób. W trakcie spotkań trenerzy stworzyli przestrzeń do lepszego poznania osób z innych zespołów, poznania się i następujących tematów:

• efektywna komunikacja i współpraca w różnorodnym zespole
  • reagowanie na przemoc i dyskryminację, przeciwdziałanie jej
  • dostrzeganie i korzystanie z różnorodności
  • rozpoznawanie fake newsów
  • praca metodą projektu

Na spotkaniu osoby uczestniczące poznały również ekspertów_ki i mentorów_ki, którzy będą ich wspierać w wybranej formie wyrazu. Wtedy też uczestnicy i uczestniczki rozpoczęli pracę na doprecyzowaniem i realizacją ich tematu. Dla osób dorosłych, które będą wspierać uczestniczki i uczestników, zaplanowaliśmy warsztaty mentorskie ukierunkowane na pracę z młodzieżą.

Temat festiwalu „Siłą każdej społeczności jest jej różnorodność” celowo został przez nas zdefiniowany ogólnie. Dzięki temu uczestnicy i uczestniczki otrzymali wystarczająco szerokie ramy tematyczne, żeby swobodnie zdefiniować swoje projekty twórcze. Wśród tematów pojawiły się następujące: problem ubóstwa pasji, historia kobiecości, funkcjonowanie osób niewidomych w przestrzeni publicznej, polski język migowy, środowisko młodych artystów i artystek czy samoakceptacja i świadomość swojego ciała.

Dalsza część tekstu pod zdjęciami z warsztatów.

Obejrzyj zdjęcia z warsztatów!

Co dalej?

Po udanych warsztatach nadszedł czas na pięć miesięcy pracy twórczej wspieranej przez doświadczone mentorki i doświadczonych mentorów zajmujących się na co dzień produkcją filmową, tworzeniem gier i pedagogiką teatru. Osoby uczestniczące biorą też udział w seminariach online, na których poszerzają wiedzę o wybranych formach twórczych, co mamy nadzieję pozwoli im lepiej zrealizować swoje pomysły.

Pierwszy webinar jest już dostępny na kanale YouTube WŁĄCZ Festiwalu, którego obserwowanie serdecznie polecamy! Można go obejrzeć także poniżej.

Prace uczestników i uczestniczek będzie można obejrzeć na wydarzeniu festiwalowym w Łodzi w czerwcu 2023 r.