Civic Up! Academy

Szkoła letnia dla młodych społeczników

Wszyscy korzystamy z dobrodziejstw demokracji – wszyscy możemy współtworzyć demokrację. Jeśli też tak uważasz, zapraszamy do wzięcia udziału w Civic Up! Academy, szkole letniej zorganizowanej przez Ambasadę Stanów Zjednoczonych w Polsce we współpracy z Centrum Edukacji Obywatelskiej i Fundacją Wspomagania Wsi.

Czego się dowiesz?

Civic Up! Academy to intensywne 7-dniowe warsztaty prowadzone metodami aktywnymi, przeznaczone dla młodych osób zainteresowanych prowadzeniem działań społecznych.

Podczas Civic Up! Academy pokażemy, jak angażować się i świadomie uczestniczyć w życiu publicznym oraz jak prowadzić dialog z instytucjami publicznymi. Przećwiczymy pracę w grupach (m.in. gry strategiczne i negocjacyjne) oraz planowanie i wdrażanie projektów społecznych. Porozmawiamy również o podobieństwach i różnicach między demokracją polską a amerykańską.

W planach także spotkania z amerykańskimi dyplomatami i wizyta w American School of Warsaw. Uczestnicy poznają też życie kulturalne Warszawy.

Kto może wziąć udział?

Szkoła przeznaczona jest dla uczniów szkół ponadgimnazjalnych w wieku 15 – 18 lat. Chętni muszą znać język angielski na poziomie komunikatywnym. W szczególności poszukujemy osób zaangażowanych w działania samorządu szkolnego, wolontariaty, przedsięwzięcia społeczne i wszelkie formy aktywności społecznej – lokalnej lub ogólnopolskiej.

Gdzie i kiedy się spotkamy?

Civic Up! Academy odbędzie się w dniach 23.06. – 02.07.2019 r. w Warszawie.

Jak zgłosić się do programu?

Przyszli uczestnicy szkoły letniej muszą wykonać zadanie rekrutacyjne oraz wypełnić formularz zgłoszeniowy.

Twoim zadaniem będzie nakręcenie dwóch krótkich filmów (trwających łącznie od 2,5 do 3,5 minuty). Pierwszy to odpowiedź na jedno z trzech zadań rekrutacyjnych, a drugi to kilka słów Tobie. Szczegóły poniżej.

1. Prezentacja jednego z trzech wybranych tematów w języku polskim (od 1,5 do 2,5 min.):

a) Mój pomysł na działanie społeczne w mojej okolicy – jakie działanie chciałbyś/chciałabyś zrealizować w swojej miejscowości i dlaczego? Pomysł powinien bazować na realnej sytuacji i być możliwy do wprowadzenia w życie.

b) Co w trawie piszczy – prezentacja dobrej praktyki lub wybranego obszaru aktywności społecznej z Twojej miejscowości/okolicy. Pokaż lub opowiedz nam, co uważasz za szczególne udane lub ważne dla swojej społeczności działanie (zrealizowane przez instytucje państwową, NGO, firmę lub grupy nieformalne), coś co szczególnie chwyciło Cię za serce lub Twoim zdaniem powinno być szerzej rozpropagowane.

c) Sytuacja młodzieży w mojej miejscowości – zasięgnij opinii mieszkańców swojej miejscowości, przeprowadź obserwację, wywiady lub z pomocą innych metod zbierz informacje o tym, jakie są potrzeby Twoich rówieśników. Zastanów się też, czy w Twojej okolicy są dostępne zasoby (jeśli tak, to jakie) pozwalające na prowadzenie działań społecznych skierowanych do ludzi w Twoim wieku.

2. Wypowiedź w języku angielskim (do 1 min.) zawierająca autoprezentację kandydatki lub kandydata.

Powiedz nam np. o tym, jakie są Twoje pasje, dlaczego jesteś odpowiednią osobą do udziału w warsztatach, co lubisz w swojej społeczności a co chciałbyś/chciałabyś zmienić. Forma i treść zależy od Ciebie – przekonaj nas, że jesteś właściwą osobą do udziału w CivicUP!

Po nakręceniu filmów, umieść je na Youtube.com lub Google Drive i udostępnij nam linki. UWAGA! W przypadku zamieszczania filmów na Youtube.com zwróć uwagę na ustawienia prywatności. Z trzech opcji – publiczny, niepubliczny, prywatny – wybierz NIEPUBLICZNY. Wtedy dostęp do filmu będzie miał jedynie posiadacz linku, czyli Ty i my!

Wszystkie osoby, które chcą wziąć udział w naszym projekcie, prosimy o przystąpienie do grupy Civic Up! Academy na Facebooku. Jest to grupa zamknięta, w której możecie zadawać nam pytania organizacyjne i techniczne i wymieniać się pomysłami na filmy oraz doświadczeniami z innymi uczestnikami. Dzięki grupie będziecie mogli też poznać się, zanim przyjedziecie do Warszawy.

Zanim przystąpisz do kręcenia, zapoznaj się z regulaminem szkoły letniej.

Pytania prosimy kierować na adres: civicup.academy@ceo.org.pl