Civic Up! Academy

Szkoła letnia dla młodych aktywistów

To od nas zależy jak będzie wyglądało nasze otoczenie. Jeśli też tak uważasz, zapraszamy do wzięcia udziału w Civic Up! Academy, 10-dniowych warsztatach dla młodych osób zainteresowanych prowadzeniem działań społecznych. Szkoła letnia zorganizowana jest przez Ambasadę Stanów Zjednoczonych w Polsce we współpracy z Centrum Edukacji Obywatelskiej i Fundacją Wspomagania Wsi. Udział w nich jest bezpłatny.

Czego się dowiesz?

W czasie warsztatów przejdziemy całą ścieżkę projektową – od zdiagnozowania problemu do zrealizowania działania dla konkretnej grupy w jednej z warszawskich dzielnic. Dzięki temu dowiesz się i przećwiczysz:

• Jak poznać potrzeby osób, na rzecz których zamierzasz działać?
  • Jak wykorzystać swój potencjał i potencjał grupy?
  • Jak stworzyć wydarzenie ciekawe dla odbiorców przy wykorzystaniu metody design thinking?
  • Jak zaplanować działania w czasie?
  • Jak nawiązać współpracę z instytucjami, które Ci mogą pomóc?
  • Jak pozyskać pieniądze na realizację działań?
  • Jak i przy pomocy jakich narzędzi komunikować działania?

Będziemy pracować metodami aktywnymi. Przyjrzymy się polskiemu i amerykańskiemu systemowi politycznemu. W planach mamy także spotkania z amerykańskimi dyplomatami i wizytę w American School of Warsaw oraz poznawanie życia kulturalnego Warszawy.

Kogo szukamy?

Zapraszamy Cię na Civic Up! Academy jeśli:

• masz 15-18 lat;
  • znasz język angielski w stopniu komunikatywnym;
  • jesteś zaangażowany/a społecznie (działasz w samorządzie szkolnym, wolontariacie, organizacji społecznej; sam/sama robisz coś na rzecz innych).

Gdzie i kiedy się spotkamy?

Civic Up! Academy odbędzie się w dniach 23.06 – 02.07. 2019 r. w Warszawie. Rekrutacja trwa do 1 kwietnia 2019 r. do godz. 23:59.

Jak zgłosić się do programu?

Przyszli uczestnicy szkoły letniej muszą wykonać zadanie rekrutacyjne oraz wypełnić formularz zgłoszeniowy.

Twoim zadaniem będzie nakręcenie dwóch krótkich filmów (trwających łącznie od 2,5 do 3,5 minuty). Pierwszy to odpowiedź na zadanie rekrutacyjne, a drugi to kilka słów Tobie. Szczegóły poniżej.

1. Prezentacja tematu w języku polskim (od 1,5 do 2,5 min.):

Mój pomysł na działanie społeczne w mojej okolicy – jakie działanie chciałbyś/chciałabyś zrealizować w swojej miejscowości i dlaczego? Pomysł powinien bazować na realnej sytuacji i być możliwy do wprowadzenia w życie. A może pierwsze kroki w projektach społecznych masz już za sobą? Jeśli tak, opowiedz nam o projekcie, który już zrealizowałaś/eś

2. Wypowiedź w języku angielskim (do 1 min.) zawierająca autoprezentację kandydatki lub kandydata.

Powiedz nam np. o tym, czy angażujesz się społecznie w swojej okolicy. Jesteś wolontariuszem/wolontariuszką, a może sam/a robisz coś dla ludzi wokół siebie i dla siebie. Opowiedz też jakie są Twoje pasje, dlaczego jesteś odpowiednią osobą do udziału w warsztatach, co lubisz w swojej społeczności, a co chciałbyś/chciałabyś zmienić. Forma i treść zależy od Ciebie – przekonaj nas, że jesteś właściwą osobą do udziału w CivicUP!

Po nakręceniu filmów, umieść je na Youtube.com lub Google Drive i udostępnij nam linki. UWAGA! W przypadku zamieszczania filmów na Youtube.com zwróć uwagę na ustawienia prywatności. Z trzech opcji – publiczny, niepubliczny, prywatny – wybierz NIEPUBLICZNY. Wtedy dostęp do filmu będzie miał jedynie posiadacz linku, czyli Ty i my!

Wszystkie osoby, które chcą wziąć udział w naszym projekcie, prosimy o przystąpienie do grupy Civic Up! Academy na Facebooku. Jest to grupa zamknięta, w której możecie zadawać nam pytania organizacyjne i techniczne i wymieniać się pomysłami na filmy oraz doświadczeniami z innymi uczestnikami. Dzięki grupie będziecie mogli też poznać się, zanim przyjedziecie do Warszawy.

Zanim przystąpisz do kręcenia, zapoznaj się z regulaminem szkoły letniej.

Pytania prosimy kierować na adres: civicup.academy@ceo.org.pl