PoleDziałania

Warsztat dla młodzieży aktywnej społecznie

Działasz na rzecz innych ludzi w twoim środowisku lub bardzo byś chciał lub chciała? Jesteś wrażliwy/a na problemy współmieszkańców, masz pomysły jak stawić im czoło, ale nie wiesz jak się do tego zabrać? Zapraszamy Cię do wzięcia udziału w projekcie PoleDziałania.

Co będzie się działo?

1. W ramach PolaDziałania weźmiecie udział w trzydniowym warsztacie, który odbędzie się 11 – 13 października 2019 r. W jego trakcie poszerzycie wiedzę o działaniu dla siebie i innych oraz poznacie wielu młodzieżowych aktywistów z całej Polski. To nie wszystko. Będziecie mieć duży wpływ na kształt programu warsztatu, ale o tym w punkcie drugim. Czego będziecie mogli się nauczyć?

• Pracy metodą projektową – od diagnozy potrzeb do realizacji działania
    • Zawierania partnerstw z lokalnymi instytucjami
    • Promowania swoich projektów w społeczności wiejskiej
    • Zdobywania środków na działania społeczne w małej gminie lub miasteczku
  2. Zanim spotkamy się w październiku, zaprosimy Was wraz na jedno z trzech weekendowych spotkań regionalnych, które odbędą się od maja do czerwca 2019 r. W ich trakcie będziemy chcieli poznać Wasze doświadczenia z podejmowanej dotąd aktywności społecznej oraz poznać Wasze pomysły na działania. To pomoże nam, czyli Wam oraz organizatorom projektu, zaplanować program październikowego warsztatu. Wspólnie zdecydujemy, czy bardziej skupimy się np. na kwestii promowania działań czy zawierania partnerstw.
  3. Być może w trakcie naszych spotkań lub po nich wpadniecie na pomysł, żeby zrobić coś w Waszej okolicy. Możecie liczyć na nasze wsparcie mentorskie. Ocenimy Wasz projekt i podpowiemy, co zmienić lub jak go udoskonalić. Jeśli dołączycie do naszej zamkniętej grupy na Facebooku (o tym poniżej), będziecie mogli także zrekrutować ludzi z okolicy do Waszego zespołu.

W wyłowieniu Waszych doświadczeń z pracy społecznej i spraw dotyczących młodzieży w Waszej okolicy pomogą nam doświadczeni moderatorzy, którzy poprowadzą spotkania. Chcemy dowiedzieć się, dlaczego działacie, z jakimi barierami się stykacie oraz co pomogłoby Wam działać sprawniej. Uzyskane od Was informacje wykorzystamy do zaplanowania programu spotkania głównego, które odbędzie się w Smardzewicach nad Zalewem Sulejowskim (Hotel Centrum Molo).

Kogo szukamy?

• Uczniów/uczennic oraz absolwentów/absolwentek szkół średnich w wieku od 16 do 19 lat mieszkających na wsi lub w mieście do 20 tys. mieszkańców.

Nie przejmujcie się, jeśli do tej pory nie macie na swoim koncie pierwszych projektów czy współpracy z organizacjami społecznymi. Jeśli dokładnie opiszecie nam problem społeczny w waszej okolicy i zaproponujecie jego rozwiązanie, być może Wasz pierwszy projekt narodzi się podczas PolaDziałania!

Gdzie i kiedy się spotkamy?

• Od maja do czerwca 2019 r. odbędą się trzy spotkania regionalne – po jednym w regionie. O tym dokładnie gdzie i kiedy się zobaczymy zadecyduje ilość zgłoszeń z danego regionu Polski. O szczegółach spotkań powiadomimy po zakończeniu rekrutacji.
  • W dniach 11-13 października 2019 r. odbędzie się spotkanie główne. Spotkamy się w Smardzewicach nad Zalewem Sulejowskim (Hotel Centrum Molo).

Jak się zgłosić?

Zapoznaj się uważnie z Regulaminem

Wypełnij formularz rekrutacyjny (do 15 kwietnia 2019 r.)

Zapisz się do zamkniętej grupy na Facebooku, żeby otrzymywać powiadomienia i aktualności dot. PolaDziałania

Wykonaj zadanie rekrutacyjne (opis poniżej)

Prześlij na adres poledzialania@fww.pl dwa krótkie filmy. Czekamy na nie do 15 kwietnia 2019 r. do godz. 23:59.

Film pierwszy (do 1 minuty) zawierający autoprezentację kandydatki lub kandydata:

• powiedz nam np. o tym, czy i w jaki sposób działasz społecznie dla swojej społeczności, jakie są Twoje pasje, dlaczego jesteś odpowiednią osobą do udziału w projekcie, co lubisz w swojej społeczności, a co chciałbyś/chciałabyś zmienić. Forma i treść zależy od Ciebie – przekonaj nas, że jesteś właściwą osobą do udziału w PoluDziałania.

Film drugi (do 3 minut), w którym zaprezentujesz swój pomysł na działanie społeczne w Twojej okolicy:

• jakie działanie chciałbyś/chciałabyś zrealizować w swojej miejscowości i dlaczego? Pomysł powinien bazować na realnej sytuacji i być możliwy do wprowadzenia w życie.

Po nakręceniu filmów, umieść je na Youtube.com i udostępnij nam linki. UWAGA! W przypadku zamieszczania filmów na Youtube.com zwróć uwagę na ustawienia prywatności. Z trzech opcji – publiczny, niepubliczny, prywatny – wybierz NIEPUBLICZNY. Wtedy dostęp do filmu będzie miał jedynie posiadacz linku, czyli Ty i my!

• Tytuł pierwszego filmu: Imię Nazwisko – autoprezentacja – PoleDzialania
  • Tytuł drugiego filmu: Imię Nazwisko – pomysł na działanie – PoleDzialania
  • Tytuł maila, w którym udostępnisz linki do filmów: Imię Nazwisko – rekrutacja

Może jesteś członkiem młodzieżowej rady gminy, udzielasz się wolontariacie albo wraz ze znajomymi zbieracie się spontanicznie, żeby pomagać samotnym seniorom albo sprzątać las w swojej miejscowości?

A może nie zaangażowałeś się jeszcze społecznie, ale bardzo byś chciał lub chciała?

Opowiedz nam o tym. Na podstawie nadesłanych zgłoszeń wybierzemy osoby, z którymi będziemy dalej pracować w projekcie. Nie zrażaj się, jeśli tym razem nie padnie na Ciebie. Każdą aktywność społeczną uważamy za cenną, ale liczba miejsc jaką dysponujemy jest niestety ograniczona.

Masz pytania? Pisz na adres poledzialania@fww.pl lub dzwoń pod 22 636-25-70 do 75

Patroni medialni projektu