PoleDziałania

Warsztat dla młodzieży aktywnej społecznie

Działasz na rzecz innych ludzi w twoim środowisku lub bardzo byś chciał lub chciała? Jesteś wrażliwy/a na problemy współmieszkańców, masz pomysły jak stawić im czoło, ale nie wiesz jak się do tego zabrać? Zapraszamy Cię do wzięcia udziału w projekcie PoleDziałania.

Co będzie się działo?

1. W ramach PolaDziałania weźmiesz udział w trzydniowym warsztacie, który odbędzie się 11 – 13 października 2019 r. W jego trakcie poszerzysz wiedzę o działaniu dla siebie i innych poznasz wielu młodzieżowych aktywistów z całej Polski. Będzie też czas na integrację i zabawę. To nie wszystko. Będziesz mieć duży wpływ na kształt programu warsztatu, ale o tym w punkcie drugim. Czego będziesz mógł się nauczyć? Przewijaj dalej!
  2. Zanim spotkamy się w październiku, zaprosimy Ciebie i innych młodych aktywistów na jedno z trzech weekendowych spotkań regionalnych, które odbędą się od maja do czerwca 2019 r. W ich trakcie będziemy chcieli poznać Wasze doświadczenia z podejmowanej dotąd aktywności społecznej oraz poznać Wasze pomysły na działania. To pomoże nam, czyli Wam oraz organizatorom projektu, zaplanować program październikowego warsztatu. Wspólnie zdecydujemy, czy bardziej skupimy się np. na kwestii promowania działań czy zawierania partnerstw.
  3. Być może w trakcie naszych spotkań lub po nich wpadniesz na pomysł, żeby zrobić coś w Twojej okolicy. Możesz liczyć na nasze wsparcie mentorskie. Ocenimy Twój projekt i podpowiemy, co zmienić lub jak go udoskonalić. Jeśli dołączysz do naszej zamkniętej grupy na Facebooku (o tym poniżej), będziesz mógł także zrekrutować ludzi z okolicy do Twojego zespołu.

W wyłowieniu Waszych doświadczeń z pracy społecznej i wyzwań w Waszej okolicy pomogą nam doświadczeni moderatorzy, którzy poprowadzą spotkania. Chcemy dowiedzieć się, dlaczego działacie, z jakimi barierami się stykacie oraz co pomogłoby Wam działać sprawniej. Uzyskane od Was informacje wykorzystamy do zaplanowania programu spotkania głównego, które odbędzie się w Smardzewicach nad Zalewem Sulejowskim (Hotel Centrum Molo).

Czego się dowiesz?

Postaramy się wyposażyć Cię w praktyczną wiedzę o działaniu. Żeby odpowiedzieć na wyżej postawione pytanie, skupmy się na przykładzie. Powiedzmy, że chcesz zorganizować wyścig charytatywny na kreatywnie ozdobionych rowerach, żeby zebrać pieniądze na lokalny dom seniora. Oto wiedza, która może Ci się przydać i którą chcemy Ci przekazać.

• JAK ROZPOZNAĆ POTRZEBY – zanim zorganizujesz rajd, zbadasz czego tak naprawdę seniorzy potrzebują. Może pieniądze na aktywności w domu, a może coś innego? Np. spędzania z nimi czasu? Dowiesz się, jak rozpoznać potrzeby ludzi, dla których działasz.
  • JAK PRZYGOTOWAĆ PROJEKT – rajdu nie organizuje się w jeden dzień. Wszystko trzeba przygotować krok po kroku, a później realizować punkt po punkcie. Dowiesz się, jak pracować metodą projektową, żeby bez stresu zaplanować i zrealizować działanie.
  • JAK ZNALEŹĆ SPRZYMIERZEŃCÓW – organizując wyścig nie działasz sam. Żeby zorganizować imprezę rowerową, warto zastanowić się, kto może Ci w tym pomóc. Może władze lokalne pomogą ci w organizacji wydarzenia?  A może firma z okolicy będzie chciała ufundować nagrody? Dom kultury udostępni Ci salę na zaplecze wyścigu? Dowiesz się, jak rozpoznawać sprzymierzeńców w swojej okolicy i nawiązywać z nimi kontakt, żeby pomogli w projekcie.
  •  JAK PRACOWAĆ W GRUPIE – możesz zaplanować trasę rajdu w pojedynkę, ale z pewnością nie rozdwoisz się, żeby przygotować wyścig i dopilnować wszystkiego w dniu startu. Dowiesz się, jak zbudować zespół, podzielić się zadaniami i jak zadbać o komunikację w zespole, żeby praca nad projektem była przyjemnością.
  • JAK OGARNĄĆ FORMALNOŚCI – skrzykniesz znajomych, zaplanujecie wyścig i co dalej? W przypadku wielu projektów dochodzisz do momentu, gdy trzeba zapytać kogoś o pozwolenie na zorganizowanie czegoś. Dowiesz się, z jakimi formalnościami może zetknąć się młody aktywista realizujący swój projekt i jak sobie z nimi poradzić.
  • JAK PROMOWAĆ PROJEKT – największy strach każdego organizatora wyścigu? Brak zawodników na starcie. Oczywiście w promocji pomogą plakaty i media społecznościowe, ale to nie jedyne rozwiązanie. Dowiecie się, jak skutecznie opowiadać o projekcie, czyli gdzie przedstawić informację o nim i jakim językiem mówić, żeby zdobył zainteresowanie.
  • JAK TO SFINANSOWAĆ – druk ulotek i plakatów, oznakowanie trasy wyścigu, napoje i przegryzki dla zawodników na mecie. Za to wszystko trzeba będzie zapłacić. Na pierwszy rzut oka nie będzie łatwo, ale źródeł wsparcia wokół Ciebie może być więcej niż myślisz. Dowiesz się, skąd pozyskać pieniądze na działanie w Twojej okolicy.

Kogo szukamy?

• Uczniów/uczennic oraz absolwentów/absolwentek szkół średnich w wieku od 16 do 19 lat mieszkających na wsi lub w mieście do 20 tys. mieszkańców.

Nie przejmuj się, jeśli do tej pory nie masz na swoim koncie pierwszych projektów czy współpracy z organizacjami społecznymi. Jeśli dokładnie opiszesz nam problem społeczny w Twojej okolicy i zaproponujesz jego rozwiązanie, być może Twój pierwszy projekt narodzi się podczas PolaDziałania!

Gdzie i kiedy się spotkamy?

• Od maja do czerwca 2019 r. odbędą się trzy spotkania regionalne – po jednym w regionie. O tym dokładnie gdzie i kiedy się zobaczymy zadecyduje ilość zgłoszeń z danego regionu Polski. O szczegółach spotkań powiadomimy po zakończeniu rekrutacji.
  • W dniach 11-13 października 2019 r. odbędzie się spotkanie główne. Spotkamy się w Smardzewicach nad Zalewem Sulejowskim (Hotel Centrum Molo).

Jak się zgłosić?

Zapoznaj się uważnie z Regulaminem

Wypełnij formularz rekrutacyjny (do 15 kwietnia 2019 r.)

Zapisz się do zamkniętej grupy na Facebooku, żeby otrzymywać powiadomienia i aktualności dot. PolaDziałania

Wykonaj zadanie rekrutacyjne (opis poniżej)

Prześlij na adres poledzialania@fww.pl dwa krótkie filmy. Czekamy na nie do 15 kwietnia 2019 r. do godz. 23:59.

Film pierwszy (do 1 minuty) zawierający autoprezentację kandydatki lub kandydata:

• powiedz nam np. o tym, czy i w jaki sposób działasz społecznie dla swojej społeczności, jakie są Twoje pasje, dlaczego jesteś odpowiednią osobą do udziału w projekcie, co lubisz w swojej społeczności, a co chciałbyś/chciałabyś zmienić. Forma i treść zależy od Ciebie – przekonaj nas, że jesteś właściwą osobą do udziału w PoluDziałania.

Film drugi (do 3 minut), w którym zaprezentujesz swój pomysł na działanie społeczne w Twojej okolicy:

• jakie działanie chciałbyś/chciałabyś zrealizować w swojej miejscowości i dlaczego? Pomysł powinien bazować na realnej sytuacji i być możliwy do wprowadzenia w życie.

Po nakręceniu filmów, umieść je na Youtube.com i udostępnij nam linki. UWAGA! W przypadku zamieszczania filmów na Youtube.com zwróć uwagę na ustawienia prywatności. Z trzech opcji – publiczny, niepubliczny, prywatny – wybierz NIEPUBLICZNY. Wtedy dostęp do filmu będzie miał jedynie posiadacz linku, czyli Ty i my!

• Tytuł pierwszego filmu: Imię Nazwisko – autoprezentacja – PoleDzialania
  • Tytuł drugiego filmu: Imię Nazwisko – pomysł na działanie – PoleDzialania
  • Tytuł maila, w którym udostępnisz linki do filmów: Imię Nazwisko – rekrutacja

Może jesteś członkiem młodzieżowej rady gminy, udzielasz się wolontariacie albo wraz ze znajomymi zbieracie się spontanicznie, żeby pomagać samotnym seniorom albo sprzątać las w swojej miejscowości?

A może nie zaangażowałeś się jeszcze społecznie, ale bardzo byś chciał lub chciała?

Opowiedz nam o tym. Na podstawie nadesłanych zgłoszeń wybierzemy osoby, z którymi będziemy dalej pracować w projekcie. Nie zrażaj się, jeśli tym razem nie padnie na Ciebie. Każdą aktywność społeczną uważamy za cenną, ale liczba miejsc jaką dysponujemy jest niestety ograniczona.

Masz pytania? Pisz na adres poledzialania@fww.pl lub dzwoń pod 22 636-25-70 do 75

Patroni medialni projektu