Chwalmy łąki umajone!

Magdalena Gromek-Kowalczyk, 26 kwietnia 2024 (16:04)
Zapraszamy na warsztat, na którym z bliska przyjrzymy się naszej lokalnej przyrodzie.

Na warsztacie będziemy rozmawiać o borach, rzekach, łąkach i ogrodach – czyli ekosystemach, które nas otaczają. Poznamy gatunki roślin charakterystyczne dla różnych krajobrazów. Przyjrzymy się cennym przyrodniczo siedliskom, które warto otoczyć opieką dla przyszłych pokoleń. Porozmawiamy o ich znaczeniu i wartości – także tej finansowej. Zastanowimy się jak zaangażować mieszkańców w projekty wokół środowiska, by przyrodę traktowali jako dobro wspólne. Pójdziemy też „w teren”, więc zabierzcie ze sobą wygodne buty!

Kto może wziąć udział w warsztacie?

Warsztat przeznaczony jest dla przedstawicieli organizacji pozarządowych, działających na rzecz swojej społeczności we wsiach i miasteczkach do 6000 mieszkańców. Do udziału w warsztacie zapraszamy tylko dwuosobowe zespoły z organizacji.

Kto poprowadzi warsztat?

Warsztat prowadzony będzie przez dr Natalię Jędrzejczak i Macieja Jędrzejczaka (na zdjęciu powyżej), biologów z wykształcenia i zamiłowania, ekspertów przyrodniczych, przedstawicieli Stowarzyszenia Promocji Dziedzictwa „Kasztelania Ostrowska”, którzy realizowali i realizują wiele projektów związanych z ochroną lokalnego dziedzictwa przyrodniczego. Są autorami ekspertyz przyrodniczych wykonywanych na terenie obszarów chronionych, np. rezerwatów i parków narodowych. Prowadzą badania naukowe, dotyczące populacji gatunków rzadkich. Od lata edukują o przyrodzie różne grupy wiekowe odbiorców oraz rozwijają naukę obywatelską.

Gdzie i w jakim terminie odbędzie się warsztat?

Warsztat odbędzie się w Łowiczu w Hotelu Eco. Zakwaterowani będziemy w pokojach dwuosobowych lub trzy osobowych typu studio.

Termin warsztatów: 28-30 czerwca 2024 r.

Termin zamknięcia naboru uczestników: 19 maja 2024 r.

W pierwszym dniu warsztatu, zajęcia rozpoczynają się około godz. 14.00, a ostatniego dnia kończą ok. godz. 13.00

UWAGA: Jednorazowo w warsztacie mogą brać udział maksymalnie 24 osoby. Doradzamy jak najwcześniejsze wysłanie zgłoszeń, gdyż listy uczestników zapełniają się bardzo szybko. Kolejność zgłoszeń jest bardzo istotna, jednakże Fundacja zastrzega sobie prawo wyboru uczestników na podstawie informacji zawartych w formularzu zgłoszeniowym. Jedynie uczestnicy biorący aktywny udział w całym warsztacie otrzymują zaświadczenia o jego ukończeniu.

Koszt udziału w warsztacie:

Opłata za udział każdego z uczestników warsztatu wynosi 230,00 zł brutto i jest płatna po wstępnej kwalifikacji. Szczegółowe informacje zostaną przesłane e-mailem, potwierdzającym wstępną kwalifikację. Ostateczna kwalifikacja nastąpi po wniesieniu opłaty. Fundacja Wspomagania Wsi zapewnia noclegi, posiłki i materiały dydaktyczne. Fundacja nie pokrywa kosztów podróży.

Jak wziąć udział w warsztacie?

Jeśli jesteście zainteresowani udziałem w warsztacie prosimy o szczegółowe wypełnienie formularza zgłoszeniowego i przysłanie go e-mailem na adres mslotwinskalychota@fww.pl. Na zgłoszenia czekamy do 19 maja!

Potwierdzenie wstępnej kwalifikacji wraz z informacją o numerze konta, na które należy wnieść opłatę (230,00 zł od jednej osoby) i terminie wpłaty oraz szczegółowym programem otrzymacie e-mailem najpóźniej na 10 dni przed rozpoczęciem warsztatu.

Zapraszamy! Wszelkich dodatkowych informacji udziela:

Monika Słotwińska-Łychota

Fundacja Wspomagania Wsi