„Udział w konkursie to możliwość nauki, ale i rozwoju pasji”. Finał I Know America 2024

Jędrek Godlewski, 5 marca 2024 (15:51)
W tym roku na konkurs zarejestrowała się kordowa liczba niemal 1700 osób uczestniczących. Dużej części z nich nie przestraszyły pytania testowe w etapie pierwszym oraz tematy prac pisemnych w etapie drugim. Na przełomie lutego i marca mieliśmy przyjemność goszczenia w Warszawie 25 autorów i autorek najlepszych prac, z których 14 wzięło udział w finale konkursu. Jak zawsze zadbaliśmy o to, żeby przyjazd na spotkanie nie ograniczał się tylko do rundy finałowej.

Finał przeprowadziła komisja w składzie Monica Damberg-Ott, Zastępczyni Attaché ds. kultury w U.S. Embassy Warsaw, dr Ludmiła Janion, Jan Smoleński i Sebastian Smoliński z Ośrodka Studiów Amerykańskich UW oraz Jędrzej Godlewski z Fundacji Wspomagania Wsi. Spośród 15 uczestników i uczestniczek  zakwalifikowanych do ostatniej rundy, z komisją spotkało się 14 z nich.

LAURETAKI I LAUREACI I KNOW AMERICA 2024

W tym roku udział w programie edukacyjnym The Benjamin Franklin Transatlantic Fellowship wygrała Weronika Przybyłek, uczennica II Liceum Ogólnokształcące im. Andrzeja Frycza Modrzewskiego w Rybniku.

Weronika Przybyłek w trakcie przemówienia podczas rozdania dyplomów w rezydencji zastępcy ambasadora USA. fot. Magda Gromek-Kowalczyk

– Moja przygoda z konkursem “I Know America” zaczęła się już w pierwszej klasie liceum. To wtedy po raz pierwszy pierwszy nauczyłam się pisać prace akademickie, dowiedziałam się jak funkcjonuje amerykańskie społeczeństwo, a przede wszystkim poznałam wiele wspaniałych osób, które były zainteresowane podobnymi tematami. Moją ulubioną częścią każdej edycji jest bez wątpienia pisanie eseju, kiedy to mogę zgłębić tematy, które inaczej nie wydawałyby mi się aż tak zajmujące. Mimo że w ostatnich dwóch latach skład finalistów się zmienił to atmosfera zawsze jest taka sama, a udział w konkursie co roku stanowi dla mnie możliwość nauki, ale też rozwoju pasji – mówi Weronika Przybyłek, która do finału konkursu dostała się po raz trzeci.

Staż w Amerykańskiej Izbie Handlowej w Polsce wygrał Bartłomiej Jodko, z I Liceum Ogólnokształcącego im. C. K. Norwida w Bydgoszczy.

Bartłomiej Jodko pozuje do zdjęcia z Zastępcą Ambasadora USA – Danielem Lawtonem. fot. Magda Gromek-Kowalczyk

Indeksy na studia I stopnia w Ośrodku Studiów Amerykańskich Uniwersytetu Warszawskiego przyznaliśmy:

• Nadii Korzeń z I Liceum Ogólnokształcącego im. Bolesława Krzywoustego w Głogowie,
  • Ewie Winiarz z I Liceum Ogólnokształcącego im. Bartłomieja Nowodworskiego w Krakowie,
  • Jakubowi Dobosiewiczowi z I Liceum Ogólnokształcącego im. Generałowej Zamoyskiej i Heleny Modrzejewskiej w Poznaniu

SPOTKANIE UCZESTNICZEK I UCZESTNIKÓW I KNOW AMERICA 2024

W dniach 27.02. – 1.03.2024 r. gościliśmy 25 uczennic i uczniów szkół średnich z całej Polski, dla których – oprócz finału konkursu – zorganizowaliśmy też różnorodny program kulturalno-edukacyjny.

Część grupy, która brała udział w finale konkursu, przybyła do Warszawy już 27.02. Wiedząc, że chociaż egzamin przebiega w przyjaznej atmosferze, to jest jednak stresującym doświadczeniem, zaprosiliśmy finalistki i finalistów na pokaz filmu „Bracia ze stali”. Po pokazie zeszliśmy do kawiarni w kinie Kinoetka, gdzie Sebastian Smoliński, krytyk filmowy i ekspert w konkursie I Know America, poprowadził dyskusję. „Bracia ze stali” to historia rodziny z Teksasu, ale też przejmująca opowieść o Ameryce: jej mitach, przymusie pogoni za sukcesem i cenie, jaką płacimy za bezkrytyczne kierowanie się ojcowskimi nakazami. W sam raz na rozpoczęcie amerykanistycznego wyjazdu.

Kadr z filmu „Bracia ze stali”

Zawsze staramy się, żeby atrakcje, które proponujemy osobom uczestniczącym, dostarczały możliwie najbardziej zróżnicowanych bodźców i inspiracji. W tym roku odwiedziliśmy też Niewidzialną Wystawę, po której w zupełnych ciemnościach oprowadzają osoby niewidome, obejrzeliśmy spektakl „Ferdydurkę” w Teatrze Dramatycznym, a w Narodowej Galerii Sztuki Zachęta wzięliśmy udział w warsztacie z tworzenia linorytów.

Uczestniczka konkursu I Know America na warsztacie z tworzenia linorytów w Zachęcie. fot. Jędrek Godlewski

Uczestniczki I Know America 2024 podczas warsztatu z tworzenia linorytów w Zachęcie. fot. Jędrek Godlewski

W tym roku znaleźliśmy także przestrzeń na dwa warsztaty. Pierwszy z nich poprowadziła nasza fundacyjna koleżanka Magdalena Gromek-Kowalczyk. Spotkanie pod nazwą “Wszyscy jesteśmy powiązani – bioróżnorodność wokół sędziwych drzew” było okazją do dowiedzenia się, jakie działania na rzecz środowiska przyrodniczego na wsi prowadzi Fundacja oraz jakie bogactwo życia towarzyszy starym, dziuplastym dębom.

Magdalena Gromek-Kowalczyk w trakcie warsztatu “Wszyscy jesteśmy powiązani – bioróżnorodność wokół sędziwych drzew”. fot. Jędrek Godlewski

Uczestniczki i uczestnicy w trakcie warsztatu “Wszyscy jesteśmy powiązani – bioróżnorodność wokół sędziwych drzew”. fot. Jędrek Godlewski

Konkurs I Know America to w większej mierze projekt edukacyjny niż konkurs, czyli ostra rywalizacja. Zależy nam na tym, żeby osoby uczestniczące poznały nieoczywiste zakamarki wiedzy o USA oraz żeby zdobyły przydatne w życiu umiejętności, jak np. precyzyjne wyrażanie swoich myśli na piśmie. Temu poświęcony był warsztat „Sztuka pisania”, który został przeprowadzony przez dr Ludmiłę Janion, Sebastiana Smolińskiego oraz Jędrzeja Godlewskiego. Omówiliśmy uniwersalne zasady komponowania esejów oraz porozmawialiśmy w mniejszych grupach o tematach, które w tym roku pojawiły się w 2 etapie konkursu.

dr Ludmiła Janion w trakcie warsztatu „Sztuka pisania”. fot. Jędrek Godlewski

Uczestniczki i uczestnicy I Know America 2024 w trakcie warsztatu „Sztuka pisania”. fot. Jędrek Godlewski

Na koniec wyjazdu spotkaliśmy w gronie uczestników, organizatorów i partnerów konkursu na ceremonii rozdania dyplomów w posiadłości zastępcy ambasadora USA – Daniela Lawtona. Osoby uczestniczące w konkursie miały więc niebywałą okazję, żeby poznać i porozmawiać amerykańskich dyplomatów oraz przedstawicieli takich instytucji jak American Chamber of Commerce czy Fulbright Poland.

Uczestnicy I Know America 2024 w posiadłości zastępcy ambasadora USA, gospodarze oraz zaproszeni gości. fot. Magda Gromek-Kowalczyk

Serdecznie gratulujemy laureatkom, finalistom i finalistkom oraz wszystkim uczestniczkom i uczestnikom, którzy zmierzyli się w konkursie! Do zobaczenia w przyszłym roku szkolnym!