Zaplanuj swoją przyszłość. Poradnik domowych finansów

W poradniku tym staramy się doradzić, jak efektywnie zarządzać domowym budżetem, planując i podejmując racjonalne decyzje finansowe. Wspólnie spróbujemy poznać zachowania ekonomiczne, prowadzące do finansowej niezależności rodziny.

W publikacji „Zaplanuj swoją przyszłość. Poradnik domowych finansów” staramy się doradzić, jak efektywnie zarządzać domowym budżetem, planując i podejmując racjonalne decyzje finansowe. Wspólnie spróbujemy poznać zachowania ekonomiczne, prowadzące do finansowej niezależności rodziny.

Rodzinne finanse — jak często o nich rozmawiamy, jak często martwimy się ich złym stanem? Co zrobić, żeby nie były głównym źródłem obaw, lęku i frustracji w naszych rodzinach?

Pierwszą lekcję, jak zarządzać domowym budżetem, pobieramy w rodzinnym domu. Ważne jest, by starsze dzieci aktywnie włączały się do podejmowania istotnych decyzji finansowych. Często to one w przyszłości będą kontynuować spłatę długoterminowego kredytu, np. na dom.

Ważne jest również to, by zakładający rodzinę młodzi ludzie ustalali między sobą zasady, na jakich będą zarządzać domowym budżetem. Do rozpadu ponad 70% małżeństw dochodzi między innymi z powodu kłótni o pieniądze i wzajemnych oskarżeń o rozrzutność. Często sednem sprawy nie jest prawdziwy brak pieniędzy, ale nieumiejętność gospodarowania nimi.

Fundacja Wspomagania Wsi z Narodowym Bankiem Polskim od 2008 r. realizuje projekty na rzecz podnoszenia poziomu edukacji ekonomicznej mieszkańców wsi i małych miast.

Chcielibyśmy, aby niniejszy poradnik domowych finansów, który udostępniamy w zaktualizowanej w 2021 r. wersji elektronicznej pomógł jak największej liczbie mieszkańców kraju w samodzielnym podejmowaniu skutecznych i bezpiecznych decyzji finansowych.

Pobierz PDF