Relacja z 1. Młodzieżowego Festiwalu Form Twórczych WŁĄCZ

Jędrek Godlewski, 19 lipca 2023 (16:52)
Żeby finał Festiwalu WŁĄCZ odbył się w czerwcu 2023 r. w Łodzi, musiało minąć sześć ekscytujących miesięcy wypełnionych warsztatami, spotkaniami i pracą z mentorami. Opowiadamy o pierwszej edycji Młodzieżowego Festiwalu Form Twórczych WŁACZ, w którym uczestniczyło ponad 120 młodych osób i wspierających ich dorosłych.

Zaczęło się od marzenia, żeby w czasach pogłębiającej się znieczulicy i niechęci wobec inności, stworzyć przestrzeń, w której inność, różnorodność, wielogłosowość – czy jakkolwiek inaczej nazwać wszystkie składniki, których składa się nasz świat – można dostrzec, a następnie twórczo skomentować.

Chcieliśmy stworzyć okazję, żeby młode osoby mogły eksplorować np. takie obszary tematyczne, jak ewolucja tożsamości indywidualnej i kulturowej, wyzwania dotyczące prowadzenia dialogu międzykulturowego, zróżnicowanie społeczne i związana z nim otwartość na różnorodność lub jej brak. Samo pojęcie różnorodności społecznej i związanych z nią zjawisk, wyzwań można omówić np. w kontekście wieku (relacje międzypokoleniowe) czy doświadczeń osób w pełni sprawnych i z niepełnosprawnością.

Tak powstał Młodzieżowy Festiwal Form Twórczych WŁĄCZ, który zrealizowaliśmy wspólnie z Ambasadą USA w Polsce. Program festiwalu podzielony był na trzy etapy – warsztaty wprowadzające, pracę własną z osobami mentorskimi, finał.

JEDEN WARSZTAT, TRZY LOKALIZACJE, SETKI POMYSŁÓW

Do projektu zakwalifikowało się łącznie ponad 120 osób z całej Polski. W listopadzie i grudniu 2022 r. spotkaliśmy się z nimi w trzech miastach – Katowicach (14-16 listopada 2022 r.), Toruniu (21-23 listopada 2022 r.) i Olsztynie (12-14 grudnia 2022 r.). W trakcie warsztatów trenerzy stworzyli przestrzeń do lepszego poznania osób oraz omówienia następujących tematów:

• efektywna komunikacja i współpraca w różnorodnym zespole
  • reagowanie na przemoc i dyskryminację, przeciwdziałanie jej
  • dostrzeganie i korzystanie z różnorodności
  • rozpoznawanie fake newsów
  • praca metodą projektu

Na spotkaniu osoby uczestniczące poznały również ekspertów_ki i mentorów_ki, którzy i które wspierały je w wybranej formie wyrazu. Wtedy też uczestnicy i uczestniczki rozpoczęli pracę na doprecyzowaniem i realizacją ich tematu. Dla osób dorosłych wspierających uczestniczki i uczestników, zaplanowaliśmy warsztaty mentorskie ukierunkowane na pracę z młodzieżą.

Temat festiwalu „Siłą każdej społeczności jest jej różnorodność” celowo został przez nas zdefiniowany ogólnie. Dzięki temu uczestnicy i uczestniczki otrzymali wystarczająco szerokie ramy tematyczne, żeby swobodnie zdefiniować swoje projekty twórcze. Wśród tematów pojawiły się następujące: problem ubóstwa pasji, historia kobiecości, funkcjonowanie osób niewidomych w przestrzeni publicznej, polski język migowy, środowisko młodych artystów i artystek czy samoakceptacja i świadomość swojego ciała.

Dalsza część tekstu pod zdjęciami z warsztatów.

Obejrzyj zdjęcia z warsztatów!

PROJEKT POWSTAJE POWOLI

Po warsztatach wprowadzających osoby uczestniczące wróciły do swoich miejscowości i rozpoczęły pracę nad filmami, grami i sztukami performatywnymi. Od stycznia w zadaniu tym wspierało ich 7 osób mentorskich poznanych wcześniej na warsztatach – pięć w ścieżce twórczej film i po jednej w ścieżkach gry i sztuki performatywne.

Więcej o mentoringu możecie przeczytać tutaj: film, gry, sztuki performatywne.

–  W trakcie warsztatu w Toruniu prowadzący zachęcił nas, żebyśmy jednak spróbowali zmierzyć się z tematem, który od początku nas interesował, a którego baliśmy się podjąć. Mowa o zdrowiu psychicznym młodzieży – wspomina Julia Rogalska, pracowniczka biblioteki i ośrodka kultury B-OK w Morzeszczynie, opiekunka grupy biblioTEAM biorącej udział w festiwalu.

Dla Julii i jej grupy praca nad grą terenową pt. “Amikaland”, której celem jest edukacja o depresji, nauka okazywania wsparcia osobom w kryzysie emocjonalnym, nauka współpracy w grupie, była trudnym procesem, który jednak zakończył się sukcesem. Największym wyzwaniem było zebranie się do pracy i merytoryczne rozpracowanie tematu, który można zrealizować za pomocą gry, ale go nie strywializować.

– Chciałam, żeby młodzież mogła dowiedzieć się, czego doświadczają osoby chorujące na depresję. Oprócz tego, chciałam też, żeby zdobyła konkretne umiejętności. Fabuła gry wymagała opisania historii, mogli więc poćwiczyć pisanie scenariusza – dodaje Julia.

Grupy, które zgłosiły taką potrzebę, mogły też otrzymać od nas wsparcie eksperckie, co miało miejsce w przypadku jednego z filmów opisujących doświadczenia osoby transpłciowej w szkole. Oprócz tego mentorzy i mentorki oferowali też wsparcie techniczne w postaci webinarów dotyczących wybranych ścieżek twórczych, w trakcie których mówiliśmy np. o technikach montażu filmów czy dokumentacji działań performatywnych.

Wszystkie webinary można obejrzeć na naszym festiwalowym YouTubie.

JEDZIEMY DO ŁODZI!

Grupy pracowały nad swoimi projektami do początku czerwca 2023 r. Pokaz prac finałowych odbył się w Centrum Promocji Mody Akademii Sztuk Pięknych. Filmy, gry i formy z gatunku sztuk performatywnych można było obejrzeć w trzech 2-godzinnych blokach. W każdym bloku odbyły się trzy pokazy, na każdym z nich zostały zaprezentowane trzy prace. W trakcie pokazów publiczność miała okazję porozmawiać z autorami i autorkami prac oraz odbyć pogłębiona dyskusji w grupie.

Pokazy były moderowane przez ekspertów i ekspertki w tematach zdefiniowanych przez młodzież. Obejrzeliśmy więc prace dotyczące m.in. narracji feministycznych, mniejszości czy zdrowia psychicznego młodzieży. Już niedługo na naszym kanale YouTube zobaczycie więcej prac festiwalowych, tymczasem odsyłamy Was do krótkiego filmowego podsumowania finału WŁĄCZ festiwalu:

Zapraszamy też do obejrzenia zdjęć z finału:

Nasza grupa miała też okazję obejrzeć musical pt. „#” w wykonaniu grupy Broadway Across Borders założonej przez Aarona Thielena i Ryana T. Nelsona, wspierających młodych artystów i artystki w kreatywnym tworzeniu i wykonywaniu własnych, unikalnych utworów.

Obsada musicalu reprezentowała trzy polskie uczelnie artystyczne. Podczas serii warsztatów w trzech miastach i spotkań online, powstał musical, który bada wyzwania stojące przed ich pokoleniem, w szczególności wpływ mediów społecznościowych na ich tożsamość, obraz samego/j siebie i postrzeganie innych.

Publiczność musicalu odwiedziła trzy miejsca: imprezę w Warszawie, kawiarnię w Poznaniu i dworzec kolejowy w Łodzi. Chociaż każde z tych miejsc ma własną historię i bohaterów, łączą je tematy poruszane w każdym z nich. Każda historia i wszystkie postaci zostały stworzone i rozwinięte przez studentów i studentki z oryginalną muzyką skomponowaną i tekstami napisanymi przez Gosię Lipkę, Adriana Kierońskiego i Agę Ozon.

Po spektaklu nasza grupa miała okazję porozmawiać z obsadą.